Беше изключително трудно да убедим депутатите, институциите, за това колко е важен Законът за личната помощ за хората с най-тежки увреждания. След 7 месеца палатков лагер, блокади, оставки, обиди, успяхме да ги убедим. Вчера той беше приет единодушно. Това изглеждаше немислимо през юни, коментира в сутрешния блок на БНТ омбудсманът Мая Манолова.

По думите ѝ с тази спечелена битка е показано как може да започне реформата.

Мая Манолова: Лично за мен това също е изключително важна кауза, тъй като аз застанах зад тези жени и казах, че няма да мръдна от там, докато каузата не бъде наистина реализирана. Но от друга страна сега е моментът да кажа добри думи за всички, които помогнаха това да се случи. Голям успех - пълна подкрепа.

Тя открои съдействието на правителството, премиера, председателя на социалната комисия, вносителите от БСП и Воля, депутатите, медиите.

Мая Манолова каза, че в момента заетите в социалната сфера получават изключително ниски възнаграждения. Предизвикателството е пред социалния министър да убеди правителството, че хората в социалния сектор имат право на справедливо заплащане, коментира тя.

Приеха окончателно Закона за личната помощ. Майките премахват палатковия лагер

Приеха окончателно Закона за личната помощ. Майките премахват палатковия лагер

Единодушно - със 143 гласа "за" депутатите приеха окончателно Закона за личната помощ. След 189 дни - палатковият лагер край парламента беше премахнат...

Омбудсманът допълни, че очаква подкрепа за Закона за частния фалит, както и за дейността на колекторските фирми, тези за бърз кредит и банките.

По повод предложенията Манолова да бъде кандидат на левицата за кмет на София, тя коментира, че си харесва сегашната работа.

Мая Манолова: Да работя за каузи, които са важни за хората, да печелим заедно победи е несравнимо усещане. Имам огромната привилегия да съм човекът, който защитава гражданите. Може някога за нещо да реша да се кандидатирам за нещо, успокойте се, няма страшно.