НОВИНИ

Мая Манолова призова ЕП да подкрепи правила срещу двойните стандарти на храните

Националният омбудсман Мая Манолова призова всички български и чужди евродепутати да подкрепят правила срещу двойните стандарти при храните, които ще бъдат гласувани на последната пленарна сесия на Европейския парламент следващата седмица в Страсбург. Манолова участва днес в Брюксел в годишната среща на Европейската мрежа на омбудсманите, на която обсъждаха дали се чува гласът на гражданите в Европа.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:10, 08.04.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света

В навечерието на европейските избори омбудсманите от цяла Европа обсъждаха участието на гражданите в демократичния процес и доколко мнението на хората се се зачита при взимането на важни решения.

Мая Манолова, национален омбудсман: Аз дойдох тук, за да заявя, че през очите на омбудсмана на България каналите за участие на гражданите и на национално и на европейско ниво са обрасли с бюрокрация и работят трудно.

Мая Манолова даде за пример битката на майките на деца с увреждания за реформа на системата в България. На тях им бяха необходими седем години активни действия, седем национални протеста и шест месеца палатков лагер пред парламента, за да бъдат чути, каза тя. Същата е ситуацията на европейско ниво с битката срещу двойните стандарти при храните. Според Манолова сред три години активни действия вече има резултати - Европарламентът ще гласува на 16 април мерки срещу двойните стандарти.

Мая Малолова, национален омбудсман: Използвам форума, за да изпратя послание до членовете на Европейския парламент, през омбудсманите, да гласуват срещу двойните стандарти. Това е битка на гражданите срещу огромните икономически интереси. Това не е битка на гражданите на Източна срещу гражданите на Западна Европа. Това е битка на всички европейски граждани, които искат да живеят по един и същи начин и консумират еднакви храни.

Според националния омбудсман резултатът от гласуването ще покаже дали европейските институции наистина защитават правата на гражданите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов излезе с официална позиция за липсата на обща декларация след КСНС
Борисов излезе с официална позиция за липсата на обща декларация след КСНС
САЩ обявиха иранския Корпус на гвардейците за терористична организация
САЩ обявиха иранския Корпус на гвардейците за терористична организация