НОВИНИ

Мая Манолова с предложение за Закон за личния фалит

Омбудсманът Мая Манолова представи за обсъждане законопроекта за несъстоятелност на физическите лица. България все още е единствената държава в ЕС, в която няма законодателна уредба за личния фалит. Над 12% от всички заеми у нас попадат в графата лоши или необслужвани кредити, а това е три пъти повече от средното за Европа.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:36, 25.06.2019
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

За няколко месеца Веселка Божилова губи всичко. Теглила е кредит, за да отвори аптека, не успява да го изплаща по независещи от нея причини, банката разпродава цялото й имущество, а години по-късно тя все още е длъжник.

Веселка Божилова: Това е тежест, която е непосилна за много хора. Много хора се самоубиват, много хора полудяват.

Именно добросъвестни длъжници като нея ще получат втори шанс, ако частният фалит стане възможен. Проектозаконът предлага бърза процедура пред съда, частично или пълно опрощаване на задълженията при определени условия. Ще има и електронен регистър, в който 10 години информацията за длъжниците ще бъде публична.

Мая Манолова - национален омбудсман: По-добре е за един кредитор да събере 30-40% от своя дълг, отколкото да разчита на това, че ще продава маси и столове, от което няма да събере нищо.

Опрощаване няма да има за длъжници, които умишлено са изпаднали в състояние на свръхзадлъжнялост, укриват доходи и имущество. Според Асоциацията на индустриалния капитал обаче прибързаното приемане на проекта в този му вид може да доведе до ръст на лихвите и таксите на банките, за да се компенсират загубите им.

Васил Велев - председател на Асоциацията за индустриалния капитал в България: Трябва да е ясно, че когато калпазаните или тарикатите не си плащат сметките и се крият по някакъв начин и използват пролуки, техните сметки ги плащат изрядните.

Рискът при ипотечните и бързите кредити да бъде поделен между кредиторите и длъжниците, предлагат от Асоциацията на медиаторите.

Йосиф Герон - председател на Асоциацията на медиаторите: Звъннете по телефона, за две минути ще ви одобрим, от заплата никога няма да можеш да вземеш такива пари. Ами той като не може да ги вземе от заплата, значи не може и да ги върне.

В проекта ще се търси баланс между интересите на кредиторите и на длъжника. Въпреки това омбудсманът очаква да срещне съпротива, ако се стигне до обсъждането му в парламента.

Мая Манолова - национален омбудсман: Когато става дума за икономически интереси на могъщите на деня банки, монополи бързи кредити колектори практиката показна, че народните представители започват да се разсейват.

Очаква се проектозаконът да бъде внесен в Народното събрание до края на юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: Готови сме в диалог да търсим решение за субсидиите
Нинова: Готови сме в диалог да търсим решение за субсидиите
Разследват срива в националния телеком на Холандия
Разследват срива в националния телеком на Холандия