НОВИНИ

Мая Манолова посети двата палаткови лагера до Народното събрание

Социалният министър Бисер Петков и днес посети и двата лагера на протестиращи хора с увреждания до Народното събрание.Той даде два варианта на проектозакона на протестиращите и ги покани да се върнат на масата за преговори.

bnt avatar logo
от БНТ
20:37, 26.07.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Социалният министър посещава палатковите лагери около Народното събрание за втори път тази седмица, за да покани протестиращите да се върнат в преговорите. Този път донесе и папки с предложенията за реформи.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: До голяма степен исканията - вашите, които в декларацията отправихте и бележките на омбудсмана, за които благодаря, получихме ги онзи ден, са отразени.
Мая Манолова - национален омбудсман: Много се надявам тук вече наистина да са взети предвид исканията на хората с увреждания. Няма да се хващам за точката и запетаята. Със сигурност не е най-съвършения текст. Важно е да има наистина воля да се направи реформа в подкрепа на хората с увреждания.

Социалното министерство предлага индивидуалната оценка на потребностите да се изготвя от звено към Агенцията за социално подпомагане или от Агенцията за хората с увреждания. Обсъжда се вариант за два вида финансова подкрепа - месечна и целева. Идеята е месечната да замени сегашните интеграционни добавки и да е обвързана с линията на бедност.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Размера на подкрепата за всички групи е по-висок от сегашните интеграционни добавки,срещу които критиките са,че са смешно ниски - цитирам хората с увреждания.

Бисер Петков каза още, че хората с над 90% увреждания ще получават по-висока финансова подкрепа. В закона е разписана и личната помощ. Майките на деца с увреждания казаха, че ще решат дали да се върнат в работната група, след като се запознаят със законопроекта. И бяха категорични, че в понеделник излизат на протест. На шествие в София утре излизат и хората с увреждания от национално представените организации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Картини на известни художници по стените на село Старо Железаре
Картини на известни художници по стените на село Старо Железаре
Депутатите приеха окончателни промени в Закона за футболното хулиганство
Депутатите приеха окончателни промени в Закона за футболното хулиганство