НОВИНИ

Мая Манолова се срещна с протестиращите срещу добива на газ в Добруджа

Обмудсманът Мая Манолова и заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков се срещнаха с протестиращите срещу добива на газ в Добруджа жители на община Генерал Тошево.

bnt avatar logo
от БНТ
15:34, 14.11.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Срещу идеята за добив на газ в региона до момента са събрани над 2000 подписа, има и протести.

Мая Манолова заяви, че газ в Генерал Тошево няма да се добива, тъй като всички, с които е разговаряла, са категорично против.

Омбудсманът ще настоява за допълнителни становища за експлоатацията на находището, за да бъде ясно какви способи ще бъдат използвани при добива на газ. Манолова ще настоява властите да се съобразят с резултатите от предстоящия на 17 декември референдум, на който хората ще дадат мнението си за добива на газ в региона. Необходими са и законодателни промени, смяна Манолова:

Мая Манолова, омбудсман на България: Аз ще изработя в спешен порядък и ще предложа на депутатите промени в Закона за опазване на земеделските земи, които категорично да забраняват проучването и добив на нефт и газ и на подземни богатства в плодородните земеделски земи.
Красимир Живков, зам.-министър на околната среда и водите: РИОСВ-Варна е органът, който ще вземе след решение на експертния съвет за това докладът по ОВОС дали да има положителна или отрицателна оценка. За да се стигне до това решение, е необходимо след 30-дневното обсъждане на бъде направен анализ на всички жалби, становища, а те са стотици и да се поиска становище и от другите отговорни институции, държавни и експертни.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Деня за борба с диабета: Ученици от Велико Търново събират пари за болно момче
В Деня за борба с диабета: Ученици от Велико Търново събират пари за болно момче
Спорове за намеренията на Община Варна да тегли заем
Спорове за намеренията на Община Варна да тегли заем