Достойно заплащане на труда поискаха за пореден път днес в Казанлък специалистите по здравни грижи от най-голямата общинска болница в България. С тях се срещна омбудсманът Мая Манолова.

Само с 10 лева над минималната работна заплата е сега основното възнаграждение на специалист по здравни грижи в България. С допълнителните пари за извънреден труд и дежурства месечно една сестра може да получи между 800 и 1400 лева, но това с положени 70 часа извънреден труд, стана ясно по време на срещата с националния омбудсман.

Заради ниското заплащане системата изпитва остър недостиг на кадри. Ако не настъпи обрат, до 2-3 години няма да има кой да изпълнява функциите на професионалистите по здравни грижи, предупредиха здравните работници.

Съществуването на болниците във вид на търговски дружества също е причина за кризисното състояние на здравеопазването. В сумите по клиничните пътеки не се залага цена за положения труд, а това автоматично води до загуба за болничните заведения. Проблем в момента е и липсата на стандарт, който да оказва брой на пациентите, които трябва да обслужва един специалист по здравни грижи.

Националният омбудсман обяви, че застава зад техните искания.

Мая Манолова, национален омбудсман: Според мен сте абсолютно прави. И аз, както обещах на вашите колеги в София, ще стоя с вас, докато не се изпълнят исканията ви.