Омбудсманът Мая Манолова очаква да набележи мерки съвместно с миньорите, чрез които те да бъдат подкрепени при предстоящото съкращение в рудник "Бобов дол". По думите ѝ трябва да се търсят възможности за пренасочване към друг рудник или ангажиране на Агенцията по заетостта, за да може тези хора да бъдат преквалифицирани. Манолова беше гост в сутрешния блок "Денят започва", където коментира актуални проблеми.

Мая Манолова, омбудсман: Това ще бъде тежка драма за Бобов дол, готова съм да прекарам колкото време е необходимо, за да помогнем на тези хора да вземат живота си в ръце. Ще има огромен проблем с тяхното пенсиониране през следващата 1 година.
400 миньори от мини „Бобов дол” ще бъдат освободени до края на годината

400 миньори от мини „Бобов дол” ще бъдат освободени до края на годината

Първата вълна от съкращения трябва да приключи до 16 юни. По преценка на работодателите обаче, цялата процедура може да приключи по-рано от обявения с...

ЧЕРЕШОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ

За непазарната цена на черешите става дума за извиване на ръце от страна на прекупвачите по отношение на производителите. В този процес продължава да има две страни - властен срещу подчинен, заяви Манолова.

Мая Манолова: Цената 60 ст. за килограм е наложена цена с извити ръце, това не е пазарна цена. Изходът е сдружаване на черешопроизводителите.

Според омбудсмана това е единственият начин да си защитят интересите, просто имат нужда от подкрепата на държавата. Нужна е подкрепа за всички, които искат да инвестират в преработване, призова Манолова.

Днес тя организира приемна в Кюстендил, където ще приема сигнали за нередности от всякакво естество. Там тя ще разговаря с черешопроизводители, от които ще се информира изцяло за проблемите. Манолова работи за координирани действия с министерството на земеделието.

Имам уверението, че през тази година, когато се отчита свръхпроизводство, отново да има подкрепа от министерството, каза омбудсманът, като направи препратка към миналата година, когато пък заради лошата реколта, производителите на череши бяха подкрепени със субсидии по de minimis.

​Производители на череши протестираха срещу ниските изкупни цени

​Производители на череши протестираха срещу ниските изкупни цени

Производители на череши от региона на Стара Загора протестираха срещу ниските изкупни цени и липсата на реализация на продукцията им. Те настояха за п...

РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ

Мая Манолова: Тези хора са герои, те се грижат за децата си с минимална подкрепа от институциите в България и въпреки това - не се отказват. 2 години моят екип работи заедно с тях за приемане на Закон за личната помощ, който да регламентира по справедлив начин асистентската грижа. Ние сме изработили законопроект, работим по него повече от 1 година. Основните положения са свързани с необходимостта на един човек с увреждания от лична помощ да се преценява след индивидуална оценка. В момента парите се раздават на калпак. Да се прекрати проектния принцип в асистентската грижа, тъй като няма устойчивост. Човекът с увреждане сам трябва да може сам да избере своя асистент, както и да посочи от какво точно съдействие има нужда.
Родители на деца с увреждания с палатков лагер пред парламента за Деня на детето

Родители на деца с увреждания с палатков лагер пред парламента за Деня на детето

С палатков лагер пред парламента ще отбележат 1- ви юни майките на деца с увреждания. Акцията е под надслов " Системата ни убива". Исканията на майкит...