Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще сезира Конституционния съд веднага след като промените в Изборния кодекс бъдат обнародвани в Държавен вестник. Тя посочи, че всяка следваща поправка на кодекса намалява правата на българските граждани.

Според приетите от парламента промени в Изборния кодекс, се вдига прагът на преференциалния вот, ще гласуваме само машинно след местните избори наесен, номер пред партиите в бюлетината ще има, но той ще се различава от тези на преференциите, а Централната избирателна комисия няма да бъде с нов състав.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: Грубо посегателство върху правата на българските граждани и то върху вече дадени права. Отнемат правото на българите да гласуват за личности. Преференцията вече става абсолютно безсмислена. Това е все едно имаш право да си купиш хляб и той да струва 130 000 лв. Лишават се отново, за пореден път десетки стотици хиляди като електронното гласуване се отлага за неопределено време. Нарушават се основни конституционни принципи.