НОВИНИ

Мая Манолова ще сезира КС за поредното отлагане на машинното гласуване

Омбудсманът ще сезира Конституционния съд за поредното отлагане на електронното гласуване. Мая Манолова обяви това свое намерение на дискусия "За и против машинното и дистанцинното електронно гласуване", организирано от "Движение България на гражданите".

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:53, 26.11.2018
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

На референдум преди две години и половина 2 млн. души подкрепиха електронния вот, припомниха от ДБГ. Посочиха също, че според Изборния кодекс от 2016 година машинното гласуване трябва да е задължително. Дискусията беше в отговор на внесените от депутати от ГЕРБ и ОП промени, според които се отлага електронния вот.

Председателят на ДБГ показа писмо, в което ЦИК отговаря на жалба на младежката им организация за това какво се случва с електронното гласуване.

Димитър Делчев - председател на ДБГ: В него ЦИК казва съвсем честно и обективно, че 9 пъти е пращала писма до МС, в които ЦИК казва на правителството нужни са ни 50 млн. лева за въвеждане на машинното гласуване - моля, дайте ги. И през последните 2 години правителството е останало глухо за тези молби.

Мая Манолова изрази възмущението си и от факта, че през преходните и заключителни разпоредби на внесен проектозакон за преминаване на чужди съюзнически военни сили през територията на България, се предлага отлагане на закона за електронната идентификация, без който не може да се проведе и електронния вот.

Мая Манолова - омбудсман на Република България: Този маниер по важни за гражданите теми да бъдат маскирани в преходни и заключителни разпоредби просто трябва да бъде прекратен. Няма нищо общо между въоръжените сили и електронната идентификация и ако тя бъде отложена през този закон. Това, което ще се опитам да направя е да сезирам КС.

Според проф. Михаил Константинов, човек с дългогодишен опит в изборния процес, има съмнения със сигурността на електронния вот, а машинното гласуване не ускорява процеса на вота. Посочи, че експерименталното машинно гласуване е било съпроводено и с тежки фалове. Категоричен е, че ще е много трудно да се осигурят машини във всички секции у нас и в чужбина.

проф. Михаил Константинов: Имаме секции с по 10 избиратели, с много труден достъп, където хората изобщо не са виждали такова съоръжение. Да им тръснат една машина там и да осигурите цялата логистика, която на всичкото отгоре ще бъде пробита - няма смисъл.

Проф. Константинов напомни, че никъде в Европа не се провежда машинно гласуване. Смята, че има смисъл от въвеждането му само в големите градове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военен сблъсък в Черно море за първи път от 2008 г.
Военен сблъсък в Черно море за първи път от 2008 г.
Индия с признание за певицата Диана Дафова
Индия с признание за певицата Диана Дафова