НОВИНИ

Мая Манолова: Ситуацията с частините съдебни изпълнители наистина е критична

Ситуацията с частните съдебни изпълнители наистина е критична. Има хиляди български граждани, които са жертви на злоупотреби от страна на частните съдебни изпълнители, каза омбудсманът Мая Манолова.

bnt avatar logo
от БНТ
19:38, 05.05.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Наличната статистика показва, че изпълнителите събират над милиард и половина лева принудителни дългове годишно, добави Манолова.

Омбудсаманът обясни, че у нас няма закон за длъжностна несъстоятелност на физическите лица и много хора, които са длъжници, отиват например във Великобритания, за да обявят фалит там. От това страда нашата икономика, добави Мая Манолова.

Мая Манолова, омбудсман: Предизвикателство е да бъде изготвен такъв проектозакон и моят екип се е заел с това, защото не е лесно да се намери баланс между интересите на кредиторите, защото дълговете все пак трябва да се събират, и длъжниците. Нека да е ясно, че аз не подкрепям тезата: Тези, които дължат, да не плащат. Аз съм защитник на тезата, че гражданите трябва да плащат толкова, колкото дължат или с разумно увеличение за лихви и за разноски. А не с колосалното натрупване на разходи върху един неголям дълг.

Държавните съдебни изпълнители са на трудови договори, а частните определят заплатите си на база делата и сумите, събрани от тях, обясни омбудсманът.

Мая Манолова, омбудсман: Проблемът е, че няма ред какво може да покрие дългът и се получава запориране на движимо, недвижимо имущество, дори на земеделски земи за дълг от 1000 лева например. Просто няма механизъм, който да контролира реда.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фондация събира средства в помощ на незрящи деца от Варна
Фондация събира средства в помощ на незрящи деца от Варна
Днес отбелязваме Международния ден на акушерката
Днес отбелязваме Международния ден на акушерката