Ситуацията с частните съдебни изпълнители наистина е критична. Има хиляди български граждани, които са жертви на злоупотреби от страна на частните съдебни изпълнители, каза омбудсманът Мая Манолова.

Наличната статистика показва, че изпълнителите събират над милиард и половина лева принудителни дългове годишно, добави Манолова.

Омбудсаманът обясни, че у нас няма закон за длъжностна несъстоятелност на физическите лица и много хора, които са длъжници, отиват например във Великобритания, за да обявят фалит там. От това страда нашата икономика, добави Мая Манолова.

Мая Манолова, омбудсман: Предизвикателство е да бъде изготвен такъв проектозакон и моят екип се е заел с това, защото не е лесно да се намери баланс между интересите на кредиторите, защото дълговете все пак трябва да се събират, и длъжниците. Нека да е ясно, че аз не подкрепям тезата: Тези, които дължат, да не плащат. Аз съм защитник на тезата, че гражданите трябва да плащат толкова, колкото дължат или с разумно увеличение за лихви и за разноски. А не с колосалното натрупване на разходи върху един неголям дълг.

Държавните съдебни изпълнители са на трудови договори, а частните определят заплатите си на база делата и сумите, събрани от тях, обясни омбудсманът.

Мая Манолова, омбудсман: Проблемът е, че няма ред какво може да покрие дългът и се получава запориране на движимо, недвижимо имущество, дори на земеделски земи за дълг от 1000 лева например. Просто няма механизъм, който да контролира реда.

Вижте целия разговор във видеото.