В студиото на „Още от деня“ омбудсманът Мая Манолова посочи, че „Топлофикация“ - София е водела съдебни дела срещу граждани, които ѝ дължат малки суми, понякога в рамките на стотинки. По думите ѝ темата не е популистка, а засяга въпроса как се управляват обществените дружества. Манолова се обяви депутатите да приемат промените ѝ в Гражданско-процесуалния кодекс по същество, които се борят с голямото предимство, което имат финансово силните институции и дружества пред потребителя. Тя посочи, че Европейската комисия има същото изискване и ако такава промяна не бъде въведена до края на март, ще последват наказателни процедури.

В края на януари ЕК официално предупреди България, че ще започне съдебна процедура, защото законодателството ни противоречи на европейското в частта за отношенията между потребители и доставчици на финансови услуги, припомни Мая Манолова. Тя поясни, че настоящото законодателство не защитава потребителите, а дава неравно предимство на финансово по-силните институции.

Мая Манолова, омбудсман: Публично представихме предложения за промени в Гражданско-процесуалния кодекс. Получихме обещания от депутатите в правната комисия да приемат предложенията бързо, защото срокът на ЕК изтича в края на месец март.
Мая Манолова се срещна с протестиращите медицински специалисти в Казанлък

Мая Манолова се срещна с протестиращите медицински специалисти в Казанлък

Достойно заплащане на труда поискаха за пореден път днес в Казанлък специалистите по здравни грижи от най-голямата общинска болница в България. С тях...

Изискването на ЕК е разпродаването на имуществото на длъжник да става само при безспорни случаи и при негово съгласие, че дължи определената сума, поясни Манолова.

Основният проблем е, че длъжникът не може да се защити срещу неравноправни клаузи с банките и в случай на възражение от страна на длъжника, че банката е пресметнала дълга некоректно.

Мая Манолова, омбудсман: Дойде му времето на този чл. 417 да бъде променен така, че гражданите да бъдат защитени от финансовото заробване.

Тя допълни, че два пъти е внасяла предложение за промяна на законодателството, но сега зад исканията на гражданите застава и Европейската комисия.

Омбудсманът дава „Топлофикация София“ на Агенцията за финансова инспекция

Омбудсманът дава „Топлофикация София“ на Агенцията за финансова инспекция

Националният омбудсман Мая Манолова ще поиска спешна проверка на „Топлофикация София“ от Агенцията за държавна финансова инспекция. Причината - начисл...

Мая Манолова посочи, че съществуват много случаи, в които „Топлофикация“ - София започва съдебно производство срещу хора, които ѝ дължат суми под 100 лв., а понякога дори в рамките на стотинки.

Има ли гражданин на София, който не би си платил десетте лева дълг към „Топлофикация“ пред „угрозата да бъде осъден с начисляване само на юрисконсултски възнаграждения за още 950 лв., плюс експертизите на съда две по 150, плюс 25 лв. съдебна такса, плюс няколко стотин лева на частен съдебен изпълнител“, попита Мая Манолова.

Мая Манолова, омбудсман: „Топлофикация“ трябва да си промени отношението към столичани, защото те са нейните началници. Отношението означава уважение към потребителя.

Мая Манолова посочи, че въпреки големия екип юристи на „Топлофикация“, дружеството е наемало частни кантори, на които е изплатило 2,245 млн. лв. Тя заяви, че в цената на парното са включени тези суми.

Това не е популистка тема, а въпросът е как се управляват обществените дружества, заяви Мая Манолова.