Спешни мерки срещу некоректните работодатели поиска националният омбудсман. В "Денят започва" Мая Манолова коментира, че пропуски в законодателството правят институциите безпомощни в случаите с работодатели, които не плащат заплатите на служителите си.

Манолова и синдикатите внесоха в парламента предожения за промени, които да решат проблема. Омбудсманът настоява те да бъдат приети от депутатите до края на септември.

Мая Манолова - омбудсман на България: Много се надявам до края на септември да бъдат приети предложенията, които внесох, които са подкрепени от депутати от различни цветове. Плюс удължаване на срока между прекратяването на договора и започване на производство по несъстоятелност на 12 месеца, така че хората да могат реално да си вземат парите при евентуален фалит на работодателя от този фонд. Ще настоявам да влезе в сила забраната на фирми на клошари, защото вчера, срещайки се с различни институции във Варна, те ми обясниха, че това е пандемия, че не можеш да хванеш някакъв концесионер, съдържател на ресторант, изобщо някакъв работодател да си платят някакви задължения и към държавата, и към работниците, защото в момента, в който проверката почне, до следващата сутрин фирмата вече е продадена.

Вижте целия разговор във видеото.