НОВИНИ

Мая Манолова: Вече има отворена сметка за кампанията "Великден за всеки"

Има открита набирателна сметка за кампанията "Великден за всеки" на сайта на омбудсмана и на този на Българския червен кръст, каза омбудсманът Мая Манолова в студиото на "Денят започва". Със SMS на номер 1255 също може всеки да подкрепи пенсионерите за празниците, добави тя.

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 12.03.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Тя обясни още, че кампанията може да се подпомогне и с хранителни продукти, които могат да стигнат до нуждаещите се. "Великден за всеки" е единствената кампания, която привлича вниманието към възрастните хора.

Освен към тях съпътсващата кауза ще е да обърнем внимание към унищожаването на храна и здравословното хранен, каза омбудсманът.

Искаме да подтикнем децата да уважават и храната, и баба и дядо, добави тя.

Мая Манолова, омбудсман: 700 000 тона храни се унищожават и изхвърлят на годината, сочат проучвания. Половината се унищожава от домакинствата, другото - от производителите и селскостопанската им обработка, затова и "Великден за всеки" започна от училището. Съпътстващата кауза е да обясним на децата, че не бива да се унищожава храна, да не се изхвърля и по този начин да стигнем до българските домакинства, трябва да уважаваме и оползотворяваме храната.

Манолова обясни, че кампанията има идея и да демонстрираме на децата кои са ценните храни. Името ѝ ще е "Безостатъчно щастливи", тя е свързана със здравословното хранене, здравето на нацията и с борбата с наднормено тегло.

Омбудсманът бе категорична, че ще се обърне внимание и на качеството на безплатните закуски в училище, като основна идея е да се направи реформа в полза на здравословните и био храни.

Манолова коментира и казуса "ЧЕЗ".

Тя призова Комисията за енергийно и водно регулиране да провери сделката за продажбата на ЧЕЗ. Пред БНТ Манолова коментира, че ако комисията няма такива правомощия, институциите трябва да предприемат законодателни промени, за да ги осигурят.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви мерки взе ръководство на 119-о училище в София срещу агресията?
Какви мерки взе ръководство на 119-о училище в София срещу агресията?
Bones на Еquinox е българската песен за Евровизия 2018 (ВИДЕО)
"Bones" на "Еquinox" е българската песен за Евровизия 2018 (ВИДЕО)