НОВИНИ

Мая Манолова внесе в ЕК петиция срещу храните с двоен стандарт

Омбудсманът на Република България внесе в ЕК петиция за защита на българските потребители от двойните стандарти в храните – когато продукти с една и съща марка се продават с различно качество в различни държави от ЕС. Заедно с неправителствени организации, от институцията искат нов европейски регламент за контрол на качеството на хранителните продукти.

Теодора Лапшова
от Теодора Лапшова БНТ2-София
19:22, 02.10.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Омбудсманът на Република България вече води разговор с европейските омбудсмани да се обединят в искането на нов европейски регламент за защита на потребителите от продукти с двоен стандарт. Оказва се, че не всички европейски институции подкрепят каузата.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: Първите отговори, които получихме в началото и в средата на тази година изобщо не бяха обнадеждаващи. Отговорите бяха в стил "нали не ви тровят", "нали храните са безопасни".

Липсата на орган, който да следи за качеството на продуктите, предлагани на европейския пазар, е една от основните причини за разликата в състава на един и същ продукт на българския пазар и западноевропейския.

Проверка на над 30 продукта доказва, че в България има храни с двоен стандарт. Сред тях са шоколадовите изделия, детски храни и млечни продукти.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: Сравнихме етикетите сред популярни храни, по специално детски храни в три европейски столици Берлин, Виена и София. И установихме, че едни и същи марки продукти в България са с различни съставки. С по-малко шоколад, с по-малко мляко, с по-малко какао.

Освен разлика в съдържанието, разлика има и в цените на тези продукти - у нас те са по скъпи. Ефектът върху хората от по-нискокачествените продукти коментираха от Българския лекарски съюз.

Венцислав Грозев, председател на български лекарски съюз: Прекомерната консумация на подобен вид масни киселини довежда до тежки атеросклеротични промени, довежда до хипертония и до сумати нещо. В последстивие вече мозъчно-съдова болест, сърдечно-съдова болест.

Българска агенция по храните няма нужния капацитет да следи за двоен стандарт на продукти от една и съща марка на територията на България и ЕС. Спрямо техните изисквания продуктите не са опасни за живота.

Мариана Кукушева, Председател на националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите: Никой на българския пазар няма защита от двоен стандарт на храните.

При неуспех на петицията, граждани, неправителствени организации и националният омбудсман на РБ ще ораганизират подписка за референдум с въпрос, свързан с създаване на единен централизиран контролен орган, който да следи за качеството на продукти от една и съща марка на територията на всички страни от ЕС.

Темата предстои да бъде дискутирана и по време на българското председателство на Съвета на ЕС на форум в началото на следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Районите Лозенец и Средец се освободиха от безразборното паркиране
Районите "Лозенец" и "Средец" се освободиха от безразборното паркиране
Тома Биков: Не водим война с Президента
Тома Биков: Не водим война с Президента