Комисията по петиции в Европейския парламент прие днес за основателна внесената от българския омбудсман Мая Манолова петиция за двойния стандарт на храните. В Брюксел Манолова коментира, че се надява до края на мандата на този Европейски парламент да има законодателни промени, които да спрат дискриминационните и нелоялни търговски практики.

Български майки сезират преди време обществения защитник, че техните бебета консумират храни и напитки с по-ниско качество, на на по-високи цени. Това провокира Мая Манолова да предприеме редица действия за преустановяване на нелоялната търговска практика, която според нея е дискриминационна и обидна за българите. Комисията по петиции прие днес петицията, подписана от Манолова и други български граждани и я остави отворена, което означава, че ЕП ще следи процеса до окончателното решаване на проблема.

Мая Манолова - национален омбудсман: "Аз вярвам, убедена съм, че до края на мандата на ЕП ще има време тези промени, които забраняват двойните стандарти при храните да бъдат окончателно гласувани, така че това ще бъде и огромна победа за България, за българските граждани, за българските институции".

Днес друга комисията в ЕП - по вътрешен пазар одобри и потребителския пакет, предложен от комисар Вера Йоурова, която също цели да се сложи край на двойните стандарти при храните. Според Манолова каузата е обединила българските евродепутати от различни партии.

Мая Манолова - национален омбудсман: "Искам специално да благодаря на евродепутатите от всички политически партии, представители на всички политически семейства. Те бяха в Комисията в петиции, за да застанем като един в защита на българския национален интерес".

Манолова коментира, че проблемът с двойните стандарти на храните засяга още 100 милиона европейски граждани.