Ценно дарение за недоносените бебета получи днес официално Клиниката по неонатология в столичната УАГБ „Майчин дом”. Три монитора за детски кувьози бяха дарени от 5kmrun с пари от благотворителното бягане “Дари времето си на 5kmrun“, което събра 8000 лв.

Инициативата се проведе на 11 юни едновременно в четири града – София, Пловдив, Варна и Бургас и беше подкрепена и от родителите, участвали в „Голямото лятно бутане на детски колички с Академия за родители“.

Организатори и представители на 5kmrun лично връчиха мониторите на началника на клиниката проф. Боряна Слънчева.

Дарителството за неонатологията е жизнено важно. Именно чрез него „Майчин дом“ получава възможност и допълнителен шанс да се оборудва с най-съвременната апаратура в тази област, както и навреме да подменя амортизираната техника.

IMG_0004
Апаратурата ще се ползва от интензивното отделение на най-голямата неонатологична клиника в страната, за да подава точна информация за проследяване жизнено важните процеси в организма на бебетата в кувьози. Без мониторите наблюдението на недоносените е изключително трудно, несигурно и крие много опасности за грешки, обясни началникът на Клиниката по неонатология.

Началникът на Клиниката по неонатология проф. Боряна Слънчева обясни значението на новата техника: С тези монитори следим жизнено важните функции и би трябвало всяко дете, което е в отделението, да има такъв монитор. За съжаление, невинаги имаме такава възможност. Със закупуването на тези три пулсови оксиметъра тази възможност значително се разширява, което осигурява едно добро проследяване на децата и гаранция, че нещата ще се случват добре за тях.

unnamed

Следващата година инициативата ще бъде проведена отново, като тогава събраните средства ще отидат във Варна, обясни инициаторът на кампанията Георги Станоилов.

Георги Станоилов, главен организатор: Досега на благотворителните бягания на 5kmrun всички градове разпределяха събраните си средства по места. От тази година взехме решение, всички пари да отиват в определен град, в случая започваме от София, защото когато обединим средствата от 4-те града, ще имаме по-голяма сума, с която ще можем да финансираме по-мащабни и значими каузи, каза той и добави, че две от трите му деца са родени в «Майчин дом» и е наясно с ежедневната нужда от надеждна апаратура.

IMG_0011

Проф. Слънчева благодари за дарението и подчерта, че трите монитора са особено ценни, не само като специализирана апаратура, от която клиниката има нужда, но и заради начина, по който са били събрани средствата за тях.

unnamed2