Американският Сенат гласува и одобри кандидатурата на бившия директор на ЦРУ Майк Помпео за държавен секретар. Помпео спечели доверието на Тръмп след една година в ЦРУ, но беше обвинен от демократите, че е твърде агресивен спрямо мюсюлмани и хомосексуалисти.

© БТА

След като номинацията едвам премина през Комитета по международни отношения в Сената, позицията на Помпео беше лесно затвърдена от целия Сенат с 57 гласа „за” и 43 гласа „против”, като шепа демократични сенатори, намиращи се в трудно положение, гласуваха „за”.

Потвърждението дойде навреме за Помпео, за да води делегацията на САЩ по време на разговорите на външните министри в Брюксел този уикенд. Както и да се занимава с организацията на срещана на върха между Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен Ун в следващите месеци.

Помпео замести Рекс Тилърсън, който беше уволнен през март след година на напрежение и размирици в Държавния департамент, където той отчужди голяма част от персонала и срина морала в институцията.

Но докато Тилерсон беше виждан като гласът на разума и умереността в администрацията на Тръмп, то Помпео прилича по-скоро на ястреб, който в комбинация с новия съветник по сигурността на Белия дом Джон Болтън залагат една доста по-агресивна позиция на Тръмп в световната сцена.