НОВИНИ

Майк Помпео информира Южна Корея и Япония за срещата в Сингапур

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео разговаря в Сеул с външните министри на Южна Корея и Япония. Помпейо има задачата да информира съюзниците на Вашингтон как е преминала срещата Тръмп-Ким в Сингапур.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:15, 14.06.2018
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Майк Помпео е в Южна Корея, за да продължи процеса, започнал в Сингапур след срещата между президента Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Първата му среща бе с южнокорейския президент Мун Дже-ин, който заяви, че районът навлиза в епоха на диалог, мир и разцвет.

По-късно държавният секретар на САЩ разговаря с външните министри на Южна Корея и Япония. На обща пресконференция Помпео изтъкна, че Пхенян се е ангажирал да се откаже от ядрения си арсенал, но отбеляза, че това е процес и той няма да е лек.

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: Ким Чен-ун разбра, че ядреното разоръжаване на Северна Корея трябва да е бързо и че наложените ѝ от ООН санкции ще бъдат отменени само след пълното ѝ ядрено разоръжаване.

Южнокорейският министър на външните работи Кан Кьон-уа подчерта силните връзки на страната ѝ със САЩ и коментира срещата в Сингапур така:

Кан Кьон-уа, министър на външните работи на Южна Корея: Срещата на върха на 12 юни не е краят, а началото на ядрено разоръжаване и мир на Корейския полуостров.

Има индикации за нормализиране на отношения и между Япония и Северна Корея. Според японската агенция Киодо севернокорейският лидер е изразил готовност за среща с премиера Шиндзо Абе. желанието на Токио да подобри отношенията си с Пхенян потвърди и външният министър Таро Коно.

Таро Коно, министър на външните работи на Япония: Имахме открит разговор с държавния секретар Помпео за това как да подтикнем Северна Корея по-бързо да предприеме конкретни действия. Потвърждаваме, че трите държави продължават с общи усилия да доведат процеса до край.

Срещите на Майк Помпео в Сеул са част от двудневната му визита, която цели да информира съюзниците на САЩ за разговорите в Сингапур на 12 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свлачище затвори през нощта пътя за Рилския манастир
Свлачище затвори през нощта пътя за Рилския манастир
Отбелязаха една година след големия пожар в Лондон
Отбелязаха една година след големия пожар в Лондон