Американският държавен секретар Майк Помпео каза днес, че очаква напредък до края на този месец в ядрените преговори със Северна Корея, предаде Ройтерс.

© БТА

Той говори пред участниците в Световния икономически форум в Давос във видеообръщение по сателитна връзка заради продължаващото затваряне на редица служби на федералното правителство на САЩ. Това възпрепятства изпращането на високопоставена американска делегация на форума в Швейцария.

Засягайки руско-американските отношения, Помпео посочи, че двете страни не са обречени да бъдат противници и да си съперничат, както беше в годините на студената война. "Можем да постигнем повече. Нашите две страни притежават най-големите ядрени арсенали в света. В този смисъл Русия е мощна държава и ние разбираме това", каза той.

В швейцарския курорт Давос започна Световният икономически форум

В швейцарския курорт Давос започна Световният икономически форум

Глобализацията през четвъртата индустриална революция и рискът от геополитическа и икономическа криза. Това са основните теми на Световния икономическ...

Според него решенията за бъдещето на двустранните отношения трябва да бъдат взети от Москва, а не от Вашингтон. "Ние очакваме Русия да започне да променя своето поведение" и външнополитическия си курс за нормализация на отношенията със САЩ, подчерта държавният секретар. "Ако те направят това, уверен съм, че нашите страни могат да процъфтяват и да се развиват рамо до рамо", добави той. Помпео изрази оптимизъм и за "добър изход" от предстоящите търговски преговори между САЩ и Китай във Вашингтон.

Президентът Тръмп ще се срещне с Ким Чен-ун в края на февруари

Президентът Тръмп ще се срещне с Ким Чен-ун в края на февруари

Американският президент Доналд Тръмп ще се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в края на февруари на място, което ще бъде обявено по-късно,...