НОВИНИ

Майк Помпео​ заплаши Иран с "най-силните санкции в историята"

САЩ заплашиха Иран с най-тежките санкции в историята и поискаха от Техеран мащабни промени. Държавният секретар Майк Помпео представи цялостна стратегия за Иран. Тя включва пакет от 12 условия и ако те бъдат изпълнени, Вашингтон и Техеран ще могат да сключат нов договор. Той трябва да замени иранското ядрено споразумение, от което САЩ се оттеглиха преди две седмици. Иран вече заяви, че с това предложение Вашингтон цели смяна на режима в Техеран.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:15, 21.05.2018 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
По света

"След сделката: нова стратегия за Иран" - така се казва, документът, представен днес от Майк Помпео. В първата си значима външнополитическа реч като държавен секретар Помпео призова за нов договор с Иран, с обещанието, че той ще бъде много по-качествен и ще защити американските интереси.

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: "Първо, ще упражним безпрецедентен финансов натиск върху Иранския режим. Техеран ще се убеди в нашите сериозни намерения. Благодарение на министерството на финансите, старите санкции вече са в сила, идват и нови. Иран ще бъде принуден да избира: да се бори да запази икономиката си или да пилее пари за битки в чужбина. Няма да има средства и за двете."

И още:

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: "Второ, ще работя активно с нашите съюзници за възпиране на иранската агресия. ...Иран никога повече няма да има картбланш да доминира в Близкия Изток."

12 са условията, които Техеран трябва да изпълни, за да има ново споразумение - сред тях - да предостави пълен достъп до ядрерната си програма,да спре да развива програмата си за балистични ракети, да изтегли иранските военни сили от Сирия.

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: "Целта ни е да защитим американския народ. Новото споразумение ще гарантира, че Иран никога няма да се сдобие с ядрено оръжие."

И ако тези изискания бъдат изпълнени, САЩ са готови да помогнат на Иран като възстановяат напълно дипломатическите и икономическите връзки между двете страни. Дипломат номер едно прикани европейските съюзници да подкрепят Вашингтон. Тази покана обаче би могла да доведе до сериозни дипломатически кризи, предупреждават анализатори, и посочват, че този план би могъл да се тълкува и като "димна завеса", чиято цел е да прикрие дългосрочна стратегия, целяща смяната на режима в Иран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев: Правителството излезе от летаргията по отношение на Русия
Президентът Радев: Правителството излезе от летаргията по отношение на Русия
​Николас Мадуро започва нов, 6-годишен мандат като президент на Венецуела
​Николас Мадуро започва нов, 6-годишен мандат като президент на Венецуела