НОВИНИ

Майка Тереза - Ангелът на бедните

От днес католическия свят има още една свята надежда, вярващите нов закрилник - Майка Тереза вече е Света Тереза от Калкута. Носителката на Нобелова награда за мир и основателка на Ордена на мисионери на милосърдието, Майка Тереза бе канонизирана за светица. Ангел на бедните, светица на мизерията, спасителка на отчаяните - това са част от имената, с които я наричат приживе. В продължение на 50 години тя и създаденият от нея орден, обгрижват отритнатите от обществото. Майка Тереза получава и раздава огромни дарения, но е притежавала само чадър и одеяло.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:27, 04.09.2016
7457
Чете се за: 02:14 мин.
По света

Това е било основното занимание на Майка Тереза приживе – да помага на бездомни, тежко болни, изоставени. При това не само с добра дума и молитва, а с истинска грижа, като дом и топла храна. Дългото пътуване на Агнес Гонджа Бояджиу – истинското име на Майка Тереза, започва на 26 август 1910 г. в Скопие в богато албанско семейство. Губи рано баща си и на 12 вече е убедена, че иска да служи на Бог и бедните. 6 години по-късно се присъединява към Сестрите от Лорето - ирландска общност от монахини с мисии в Индия. За името си е вдъхновена от френската светица Тереза от Лизио.

През 1929 се премества от Дъблин в Калкута, където преподава в девическо училище. Става свидетел на страшната мизерия и бедност по улиците на индийския град. През 1946 година, по време на традиционно молитвено усамотение, Тереза получава вест от Бога, който я приканва да поеме своята мисия – да дарява любов и да помага на най-онеправданите. 4 години по-късно основава своя орден - Мисионери на милосърдието. Основната му цел вече е ясна.

Майка Тереза: "Хората, които нямат нищо, които не са желани от никого, които са се превърнали в тежест за обществото, които са забравили какво е любов, какво е човешка топлота. За нас те са деца на Бога."

Следват години на усърден труд, събиране на средства, откриване на нови мисии, помощ за онези, които обществото е забравило. Майка Тереза, с бялото ѝ сари със сини кантове, постепенно се превръща в институция. Среща се с велики умове, големи политици, получава огромно признание и печели редица престижни международни отличия.

"Най-самотните, най-окаяните и умиращите получаваха от нейните ръце утеха без снизхождение, основана на преклонението пред човека", - с тези думи през 1979 година е удостоена и с Нобелова награда за мир. По нейно настояване с парите за гала-вечерята е организирано Коледно празненство за бедни, а чекът от Нобеловия комитет е дарен на Мисионери на милосърдието.

Майка Тереза: "Въпросът не е в това какво правим, а колко любов влагаме в правенето. Ето за това трябва да се молим, резултатът от молитвите винаги е любов, а от любовта - радост, а от нея - мир!"

Половинвековната мисия на майка Тереза среща не само добронамереност и отзивчивост, а и доста критики. Повече от тях са свързани с липсата на адекватни медицински грижи и хигиена в приютите на ордена ѝ. Обвиняват я и в това, че средствата, които събира са използвани за създаването на нови мисии, а не за подобряване на условията във вече съществуващите. Не само малко и твърденията, че терминално болните са били посвещавани в лоното на католицизма без тяхно съгласие. Мнозина я наричат и Ангел на ада, с коментар, че тя не е “приятел на бедните, а реклама на бедността”. Поставя се въпросът и за произхода на дарените средства.

Въпреки това Ватиканът решава да започне процедура по канонизирането ѝ. И за разбиранията на тези среди това става много бързо. Обявяването й за светица ще се случи само 19 години след смъртта ѝ. Майка Тереза умира на 5 септември 1997 година, на 87 години. Погребана е с държавни почести в Калкута. През 2003 година е обявена за блажена.

Канонизирането ѝ става възможно след признаването на две “чудеса”, извършени от нея - изцеляването на индийка с карцином в стомаха през 1998 г. и оздравяването на бразилец с туморни образувания в мозъка 10 години по-късно. Второто чудо е признато от Папа Франциск, за когото Тереза е вдъхновение.

Отец Браян Колодиещчук, работил по процедурата за канонизация: "Мисля, че за папа Франциск, майка Тереза е онзи пример, на който той иска да подражава - желанието да бъдеш сред хора, да общуваш с тях, е изразено много конкретно. В конкретни действия - на милосърдие, разбиране, състрадание, любов."

В днешното бездуховно време Майка Тереза може да се окаже особено актуална. В лични писма тя споделя, че години наред се е чувствала толкова изоставена от Бога, че дори не е можела да се моли, че въпреки вечната блага усмивка на набръчканото ѝ лице, се усещала подложена на “адски мъчения”. Но не си е и помислила да се откаже...




Днес орденът Мисионери на милосърдието обединява 4500 членове и има повече от 600 обиталища, в 133 държави. A завещаните от Майка Тереза думи дават сила не само на обезверените.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров се класира за осминафиналите на Откритото първенство на САЩ
Григор Димитров се класира за осминафиналите на Откритото първенство на САЩ
Жена загина след тежка катастрофа край Симитли
Жена загина след тежка катастрофа край Симитли