НОВИНИ

Една майка в търсене на справедливост за пребитото си до смърт дете

Условни присъди за убийство. Една майка търси справедливост за пребитото си до смърт дете. Защо въпреки категоричните медицински експертизи, че ударите в главата са причина за смъртта на Цветомир от Нова Загора, обвиненията срещу извършителите са за причиняване на смърт по непредпазливост? Делото предстои да бъде гледано от Върховния касационен съд. Двамата подсъдими отказаха да говорят пред камера.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова оператор Огнян Колчаков
08:30, 15.02.2016
Чете се за: 04:22 мин.
У нас

Мария Александрова - майка на Цветомир: Нямаше никакъв шанс за оцеляване. Операцията, която му направиха казаха един процент, молете се, но и да се молиме, и Господ не помага.

Пребит до смърт с ритници. С нарочни силни удари в слепоочието и тила. Без шанс да оцелее. Цветомир, художникът, завинаги остава на 31. Мария,майката на Цветомир, днес моли за правосъдие.

Мария Александрова - майка на Цветомир: България стават много убийства, които остават безнаказани. Ако е до условни присъди, какво излиза, защо има въобще съд? Защо има съд? Няма смисъл да има съд.

Двама са обвинени за смъртта на Цветомир преди 4 години. Той е на палатка на Камен бряг по време на технофестивал. Двете момичета с него си тръгват и той остава сам. Всичко, което се случва след това е по свидетелските показания на момчетата, обвинени в убийството му и тяхната компания. Според тях, Цветомир бил видимо пиян, в неадекватно състояние. Говорел си сам. Метнал празна пластмасова бутилка към тяхната палатка. Тръгвал, клатушкайки се, към компанията от 10 човека. Дразнел ги.

Мария Александрова - майка на Цветомир: Какво е станало, това е нещо, което не можем да разберем.

;

Според заключението на съда в нито един момент 50-килограмовото момче не е представлявало реална опасност за групата...Нещо повече - алкохолната му проба била 0.28, изпил е не повече от 100 милилитра твърд алкохол. В кръвта му са открити пренебрежимо ниски следи от марихуана. По-късно ще се окаже, че разследващите са пропуснали да вземат алкохолни проби от заподозрените, проби от обувките им, от дрехите им, от ръцете им.

Мария Александрова - майка на Цветомир: Към три часа е започнал побоя и са го били три пъти.

Раздразнените младежи "понатупали" неадекватния Цветомир, за да го вкарат в палатката, разказва един от свидетелите. Две момичета отишли да доведат полиция. Докато чакат полицаите, Цветомир излязъл от палатката и хвърлил във въздуха парчета хляб. Тогава подсъдимият Ивайло се втурва към него, хваща го през кръстта и силно го блъска в земята. Нанася удари с ръце в главата и тялото на Цветомир. Другият подсъдим Васил, обут с гуменки, започнал да го рита в корема. И двамата, пише в решението на съда, продължават с ритници в главата и тялото - като си сменяли местата, за да им е по-удобно. Цветомир се извивал се под ударите, но после притихнал. „Поступали го, понаритали го, но с жал, защото били повече“.

Мария Александрова - майка на Цветомир: Винаги си мисля как ли е казвал "Мамо, мамо", когато го е боляло. Какво е станало? Нямало е кой да му помогне.

;

След побоя, компанията бързо забравя за Цветомир. На метри от пребитото момче, биячите му вече танцуват. Така ги намира полицията - танцуващи под тентата. Един от полицаите опитва да събуди Цветомир, той говори несвързано и сочи момчетата. Те обясняват, че са се справили с проблема. Пред съда от компанията ще кажат, че полицаите си тръгнали с думите - "Връзвайте го, бийте го, само не го хвърляйте от скалите". Минути след това Цветомир става и тръгва към сцените. Там изпада в кома. Умира дни по-късно без да излезе от нея.

Мария Александрова - майка на Цветомир: Това е побой по най, аз нямам думи, така бият само социопатите.

Медицинските експертизи са категорични – пряка причина за смъртта е нанесеният с ритници побой. Ударите в жизненоважни зони са умишлени и нанесени със значителна сила.

Мария Александрова - майка на Цветомир: Вечерта тези момчета не са били задържани. Кой стои зад тях? Кой стои зад тези момчета? От самото начало е корумпирано всичко. Извиняваме се много, но в тази държава, докато я има тази корупция, тя е като екзема. Навсякъде е.

10 месеца са нужни на Добричката прокуратура, за да повдигне обвинения за смъртта на Цветомир - и го прави по член 124 - причиняване на смърт по непредпазливост. Едва тогава на извършителите е издадена забрана да напускат страната. Единият вече е прекарал последните 6 месеца в Дания. На делото в Добричкия съд прокурорът иска малко над минималното наказание - не повече от 4 години ефективно. Съдът им дава три, но условно. Заради чистото съдебно минало. Следващата инстанция потвърждава искането на прокуратурата - убийците на Цветомир няма да лежат в затвора.

Мария - майка на Цветомир: Възможно ли е в една държава при убийство, възможно ли е при този побой, това е, аз не знам какви хора го правят.
Станке Петков - втори баща на Цветомир: Не може във Варненския съд, в същия съд, да осъдят човек, който е откраднал джиесем за 45 лева и 15 лева да му дадат 4 години, а при тези неща, тези неща, условна присъда. Това е ..абсурд. Абсурдна държава.
Мария - майка на Цветомир: Това е недопустимо, докога правосъдната система ще си затваря очите, не може да убиват децата ни по този начин. това са социопати, психопати и не се прави абсолютно нищо, за да предотвратят поне за малко. нещата. Или се избягали зад граница или са пуснати на свобода.

;

Присъдата зависи от повдигнатото обвинение. Наказателният кодекс прави ясно разграничение между причиняване на смърт по непредпазливост и убийство с евентуален умисъл. Непредпазливост е когато не допускаш, че след като удариш някой, той може да умре – например ако падне след това и си удари главата в камък или има скрито заболяване. Възможно ли е да риташ някого силно и многократно в слепоочието и тила и да не допускаш вероятността той да умре?

Огнян Велев - доктор по право, експерт по наказателно право в Института за държавата и правото при БАН: Голям брой удари в областта на главата на жертвата и то с голяма сила, с голям интензитет, трудно ми е да си представя как съдът би приел хипотезата за престъпление по член 124.

- Тоест като риташ някого силно в главата всъщност имаш умисъл?

Ще бъде преценен броя на ударите, ще бъде преценен интензитета на ударите ще бъде преценена областта на тялото, в което са нанесени ударите, но трудно ми е да си представя как бихме могли да говорим за умишлено причинена телесна повреда, вследствие на която е настъпила смърт по непредпазливост при много на брой удари с ръце и крака в областта на главата на пострадалия.

;

Защо въпреки категоричните данни от медицинските експертизи прокуратурата повдига обвинение по непредпазливост? Изпратихме запитване, но обяснение не получихме. Попитахме и Върховната прокуратура има ли тенденция да се увеличава броя на издадените условни присъди по този член. Отговор нямаше. Публична тайна е, че затворите са препълнени и издръжката на затворниците струва твърде скъпо на държавата. И когато съдът има основание, прибягва до условното осъждане.

Огнян Велев - доктор по право, експерт по наказателно право в Института за държавата и правото при БАН: Неговата е цел е да бъдат избегнати така наречени перверзни ефекти на наказанието. може би звучи цинично по някакъв начин, но не е точно така - избираме между по-малко лошото, не избираме между добро и лошо.
Мария - майка на Цветомир: За да ги има тези условни присъди значи корупцията. Навсякъде се говори за тази корупция. Навсякъде. Тя е плъпнала така. Не бих ги дала парите никога. казвам го съвсем сериозно. Не бих ги дала никога. Искам правдата да тържествува. Искам убийците на нашите деца да бъдат в затворите, а не навън на свобода.

Мария, майката на Цветомир се моли за правосъдие. Може ли Мария да повярва на съдебната система? Система, която в очите й работи хаотично и по неясни правила, люшка се от една крайност в друга. Под натиска на улицата се променят обвинителни актове. Седем прокурори са изпратени да разследват битова свада. Защо във Враца, но не и в Добрич? Може ли законът да се прилага по различен начин, според медийния интерес? Може ли Мария да вярва на системата, когато дори осъдените ефективно не влизат в затвора, а пращат поздрави от чужбина?

Може ли Мария да вярва, когато синът й е убит с ритници, а наказанието е условно, на думи?

Мария - майка на Цветомир: Каквото решат магистратите, затова са им червените тоги - да казват истината и само истината ..в полза на убийците.
Това ли ни е правосъдната система? ..

Когато не вярваш в системата, системата рухва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франциск предупреди хората да се пазят от злото
Франциск предупреди хората да се пазят от злото
В Австралия задържаха наркотици за около 700 млн. долара
В Австралия задържаха наркотици за около 700 млн. долара