НОВИНИ

Майката на изоставеното бебе: Искам да си взема детето

Майката, изоставила детето си в центъра на Пловдив е твърдо решена отново да си върне 11-месечната дъщеричка. Жената обяснява действията си като отчаян ход, в опит да намери дом за бебето си, което било нежелано от всичките й роднини.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
19:16, 19.12.2015
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Социалните служители все още не знаят колко време малката Владислава ще остане в новото си приемно семейство, в което е настанена. Но майка й ще има право да я вижда, за да не губят връзката помежду си.

33-годишната жена разказва, че оставила детето си на улицата в миг на отчаяние. Прогонена от роднините на биологичния баща на бебето и нежелана с него в дома на баба си, където живеят другите й две деца.

Лилия Делева: Казах си, че я оставям да може да иде в друго семейство, както е сега в приемно, защото аз не мога да й осигуря такъв дом. Много, много ми е мъчно, но само аз си знам, никаква подкрепа отникъде, да си оставя детето...

Сълзите на майката бързо отстъпват пред яростта и отчаянието, че не е намерила опора.

Лилия Делева: Нямаше да я оставя в никакъв случай, ако имаше ..., социалните бяха ми казали или някой някъде да ме настани, никога нямаше да я оставя.

Социалните работници обаче са категорични, че те не са знаели, че жената има нужда от помощ, затова нямат вина за случилото се.

Надя Танева, директор "Социално подпомагане" - Пловдив: Не смятам, че може да се характеризира или да се каже, че някой има грешка. Нямаме основание да смятаме, че детето е в риск, тъй като те не са декларирали до този момент и самата майка пред нас, че има някакви проблеми.


;

Сега вече, социалните ще работят освен с майката и с биологичния баща на детето, тъй като той все още не е заявил категорично желание да го припознае и да се грижи за него. Лилия обаче е твърдо решена да си върне дъщерята.

Лилия: Искам да си я взема, само да си намеря някъде къде да живея.

Освен дом, Лилия трябва да намери и постоянна работа. Но преди това е важно да се стабилизира емоционално, тъй като сега е психически лабилна, смятат социалните работници. Едва когато изпълни всички условия, майката може да заяви желание да си върне Владислава. До тогава, тя ще има право да я посещава в приемното семейство, в което е настанена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАПГ: Допуснати са груби грешки по случая с изоставеното бебе
НАПГ: Допуснати са груби грешки по случая с изоставеното бебе
Трима обгазени при пожар в столичния квартал Люлин - 3
Трима обгазени при пожар в столичния квартал "Люлин - 3"