Майки от инициативата "Системата ни убива" настояха за продължаване на реформите в ТЕЛК и за ограничаване на злоупотребите в системата. Те бяха на извънредна среща в Министерския съвет, където разговаряха с премиера, трима министри и заместник-главен прокурор. Подробностите от Альоша Шаламанов.

На срещата премиерът, министрите на здравеопазването, социалната политика, вътрешните работи и заместник-главният прокурор запознаха майките от инициативата "Системата ни убива" с резултатите от проверките на МВР и прокуратурата в ТЕЛК-овете.

Премиерът Бойко Борисов е посочил пред майките на деца с увреждания, че правителството е спазило обещанието си за осигуряване на повече пари за по-добър живот на българите с увреждания. Борисов е обяснил,че диалогът по темата продължава и сега фокусът е върху реформата в ТЕЛК.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Бяха обсъдени следващите стъпки за реформата в системата на медицинската експертиза, които ще ограничат възможностите за злоупотреби в този сектор.

От август миналата година ТЕЛК-овете работят по нови правила.В повечето случаи процентът намалена работоспособност се определя само от водещото заболяване. Здравното министерство ще представи оценка за ефекта от новите правила в началото на февруари.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Има открити нарушения в момента анализираме порочните практики, които са използвани.

Изводите от анализите ще бъдат обявени на 4-ти февруари на среща с майките от "Системата ни убива".

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Да обсъдим анализа и евентуално мерките, които трябва да предприемем, включително и ако се налага изменение на наредбата за медицинската експертиза. Да набележим такива мерки, че да се преустановят тези порочни практики.
Бисер Петков не изключва възможността за реформа на ТЕЛК

Бисер Петков не изключва възможността за реформа на ТЕЛК

Социалният министър е готов да предложи отново концепцията за ТЕЛК-овете, която предвижда оценката на работоспособността да се извършва от комисия към...

От "Системата ни убива" настояват за въвеждане на електронна здравна карта и електронна рецепта.

Вера Иванова - "Системата ни убива": Национална система електронна, която да ограничи по някакъв начин тези фалшиви ТЕЛК-ове.

Майките от другата инициатива - "Системата ни убива всички" обявиха, че са в протестна готовност. Те поискаха отмяна на наредбата по която работят ТЕЛК-овете.

Весела Одаджиева - "Системата ни убива всички": Тази нова наредба поголовно отрязва правата на хора с увреждания и то на истински хора с увреждания, а не на фалшиви инвалиди. Има фрапантни случаи на хора, които са били с 95% степен на увреждане с чужда помощ съвсем основателно - в момента оценени с 30%.

От "Системата ни убива всички" настояват за спешна среща с министъра на здравеопазването.

© БТА