НОВИНИ

Майки на деца с увреждания на мълчалив протест пред НДК

Майки на деца с увреждания се събраха на мълчалив протест пред НДК преди началото на конференция за социалната политика в ЕС, част от календара на Българското европредседателство.

майки деца увреждания мълчалив протест ндк
bnt avatar logo
от БНТ
10:15, 27.06.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

С днешната проява майките искат да заявят, че настояват реално да се говори за хората с увреждания, а "не властта да се потупва по рамото колко много е направила за хората с увреждания и какви висоти в грижата за тях е постигнала", заяви Кристина Николаева, една от протестиращите майки.

По думите й вчерашният разговор със социалния министър не е довел до никакъв резултат и от него е станало ясно, че от министерството не са готови на никакви компромиси.

;

Майките са предложили да се направи преструктуриране на Агенцията за хората с увреждания като към нея да се направят териториални структури, за да могат хората с увреждания да излязат от опеката на Агенцията за социално подпомагане, както и отхвърления от управляващите законопроект за личната помощ да бъде разпределен по двата законопроекта - Закон за социалните услуги и Закон за хората с увреждания, които министерството подготвя.

;

На събитието днес се раздава листовка, която прави съпоставка на социалната политика за хората с увреждания в европейските страни и тази в България. У нас лична помощ, според майките, няма, а има срочни европрограми, които не обхващат дори половината от нуждаещите се.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ципрас поиска от Британския музей да върне на Гърция мраморите от Партенона
Ципрас поиска от Британския музей да върне на Гърция мраморите от Партенона
Албания не иска на нейна територия приемни центрове за мигранти
Албания не иска на нейна територия приемни центрове за мигранти