Майки настояват за нов медицински стандарт за подобряване на родилните грижи у нас. От сдружение "Родилница" внесоха петиция с близо 17 000 подписа с искане здравният министър да задължи медицинския персонал да третира родилките с уважение и да спазват препоръките на Световната здравна организация.

Според сдружение "Родилница" един от основните проблеми на раждането в България е, че на жените не им се дава достатъчно време и спокойствие, за да родят естествено.

Нора Москова, сдружение "Родилница" : Често пъти финансовият фактор тук се намесва, защото лекарят иска да забърза раждането, за да може той да го води, а не следващият на смяна.

За по-бързо раждане най-често се дават медикаменти, понякога и забранени, твърдят от сдружението. На родилките не им се позволява да се движат и да пият вода. Задължават се и да раждат легнали, на така нареченото магаре, което също е отречено според СЗО.

Използват се и отдавна забравени методи като Прийомът на Кристелер, при него плодът се избутва с натиск върху корема. Отделянето на бебето от майката още в началото пък е пагубно за психиката на новороденото и може да предизвика тревожни мисли у него.

Росица Божкова, психолог: Аз съм ненужен, аз не заслужавам, аз не съм обичано, не съм важно.

Предложенията на сдружение „Родилница" бяха обсъдени със зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков. След срещата стана ясно, че след 1 януари медицинските стандарти ще бъдат разработвани по нова процедура.