Майките на деца с увреждания обявиха, че са възмутени от оставката на социалния министър Бисер Петков. В отворено писмо до премиера Бойко Борисов те настояват той да бъде върнат на поста. За втори път протестиращите майки от "Системата ни убива" защитават Бисер Петков, след като миналата година те се обявиха срещу оставката му и призоваха премиера да не я приема. Вчерашната оставка на социалния министър изненада синдикатите, а партньорите на ГЕРБ във властта - "Обединени патриоти", запазиха мълчание.

Като абсолютно неоснователни майките на деца с увреждания определят мотивите на премиера за поисканата оставка - че темповете, с които работи социалното министерство не отговарят на обществено-политическите очаквания. В писмото си до Бойко Борисов те припомнят, че именно Бисер Петков е дал началото на очакваната с десетилетия реформа в сферата на социалните политики за децата и хората в неравностойно положение. Майките съзират протакане на реформите чрез неоснователни оставки.

Вера Иванова - председател на ИК "Системата ни убива": Това е удар върху децата и хората с увреждания. Той е единственият министър, който започна реформата и той трябва да я довърши. Без довършването ѝ, стотици животи на хора и деца с увреждания са застрашени, за което считаме, че единствено отговорност ще носи премиерът.
Венелина Казанджиева, ИК "Системата ни убива": Тоя човек извади скелетите от гардероба. Приеха се два закона, обсъжда се трети. Редно е той да остане и да продължи реформата, защото той е част от реформата.

Не закъсня и реакцията на синдикатите.

Лидерът на КТ" Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че бил изненадан от поисканата оставка на социалния министър.

Според него обаче 3 неща са останали недовършени от Бисер Петков - механизмите за определяна не минималната работна заплата, за т.нар. втора пенсия, и несъстоялото се увеличение на заплащането за нощен труд.

Димитър Манолов - президент на КТ "Подкрепа": "На мен ми дойде изневиделица.Разбира се нещата, които бяха направени не както трябва, абсолютно и категорично, те се направиха миналата година, когато пак го бяха сложили на дузпата. Но тогава се направиха грешки, които според мен не бяха негови, свързани със социалното подпомагане и хората с увреждания, където наистина се направиха изключително грешни неща.

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви в "Панорама", че решението за съдбата на Бисер Петков е в ръцете на лидерите от управляващата коалиция.

Емил Караниколов - министър на икономиката: Това е изключително тежък сектор. Сектор, от който зависят съдби и въобще социалният живот на българските граждани.

БНТ: Смятате ли, че тази оставка отново ще бъде върната и той ще запази поста?

Емил Караниколов - министър на икономиката: Това не мога да го казвам. Това, което разбрах, че ще има коалиционен съвет другата седмица в началото. Има си лидери, които ще вземат това решение.

Партньорите на ГЕРБ в управлението - "Обединени патриоти", запазиха мълчание. Лидерът на ВМРО Красимира Каракачанов заяви, че на този етап няма да коментира оставката, тъй като това е решение на премиера, и вероятно ще бъде тема на предстоящия коалиционен съвет. Не получихме коментар и от председателя на НФСБ Валери Симеонов.