НОВИНИ

Майките на деца с увреждания излязоха на национален протест

Майките на деца с увреждания излязоха на пореден протест в цялата страна под надслов „Системата ни убива - Системата е блокирала“. Този път изразиха недоволството си с протестно шествие.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:12, 02.10.2018
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

В София протестиращите блокираха движението по „Орлов мост“ за около час и половина и шествието им приключи пред Народното събрание.

Майките на деца с увреждания протестират вече 4 месеца. Днес те решиха да сменят формата на протеста си и да излязат на улицата. Причината е, че депутатите не се справиха със зададения краен срок 1 октомври да гласуват поне един от трите законопроекта - този за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги.

Вчера един от тях Законът за хората с увреждания, дори беше върнат за преработване, вместо да стигне до парламента.

Най-рестриктивно било становището на финансовото министерство. И понеже протестиращите се възпротивиха срещу отпадането на текстовете, социалният министър Бисер Петков върна закона и обеща до другата седмица да е преработен, така че да удовлетворява всички.


;

Пред камерата на БНТ майки на деца с увреждания споделиха очакванията си, а омбудсманът Мая Манолова определи каузата им като „справедлива“:

Ние сме от първи юни на палатката и както виждате нещата не отиват в добра посока. Нищо не очаквам, абсолютно нищо не очаквам.

Ние си държим на тези закони, които искаме да получим за децата. За чуждата помощ, след 18 за някаква парична сума, за центровете. Те ни обещаха, но нищо не направиха.

Излъгаха всичките ни очаквания и ние вече нямаме очаквания. И ще се борим този закон да влезе до край.

Мая Манолова - омбудсман: Има справедлива кауза, има хора които са готови да стоят до край зад нея. Има осигурено финансиране. Аз мисля, че в крайна сметка реформата трябва да се случи.
;
Славея Костадинова, Варна: Тази година за първи път ми мина мисълта, че семейството ми няма бъдеще в тази държава. Това са някакви последни вопли на нас като семейства. Искаме отчаяно да останем тук. Искаме да получим грижата, която получават хората с увреждания във всички останали европейски държави за данъците си. Искаме да работим тук като родители, да си плащаме данъците и да сме сигурни, че като някой ден си заминем, нашите деца ще получат адекватна грижа.

Снежинка Захариева, Русе: Всеки родител мечтае детето му утре да е добре. И ние искаме просто по-добър и по-достоен живот за нашите деца, а не да хващаме вратата на Европа. Аз обичам държавата си. Искам децата ми да останат тук. Искам и аз да остана тук.

Полина Иванова, Пловдив: Това, че четири месеца стояхме по палатките с децата си от сутрин до вечер и министър Петков ни беше обещал, че законът ще бъде приет, в момента се чувстваме излъгани и няма да позволим да се подиграват с нас и с децата ни, ще си извоюваме закона, законът ще бъде приет.


;

Майките на децата с увреждания бяха категорични, че няма да приключат с протестите и блокадите по улиците, докато не видят реална, социална реформа.

В отговор на протеста премиерът заяви, че хората с увреждания ще получат допълнително 150 млн. лева в новия бюджет.

;

Майки от още 12 града в България излязоха на улицата:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доклад: Градската среда у нас остава неподходяща за хора с увреждания
Доклад: Градската среда у нас остава неподходяща за хора с увреждания
„Сааб“ публично представи офертата си за изтребителите „Грипен“
„Сааб“ публично представи офертата си за изтребителите „Грипен“