Протестиращите майки на деца с увреждания остават в готовност за ефективни стачки, ако до първи октомври Народното събрание не приеме трите закона, за които настояват. Днес те поканиха депутатите в палатковия лагер до парламента да чуят исканията им.

Майките настояха да бъде приет двугодишния план за действие, който са предложили на социалното министерство. Отчетоха като положителен знак волята на управляващите за реформа и публикуването за обществено обсъждане на Закона за хората с увреждания.

Мая Стоицова - майка от палатковия лагер до НС: Закона за хората с увреждания е една много малка стъпка и се надяваме с тези допълнителни разпоредби, в които сложихме малка част от нашите искания наистина да се направи по-голямата реформа.

Законът за личната помощ вече е в парламента. До края на месеца се очаква да бъде внесен и Законът за хората с увреждания.

Хасан Адемов - председател на комисията по труда, социалната и демографската политика: Двата закона за личната помощ и за хората с увреждания ще бъдат гледани още на първото заседание. Ясно е, че всички проблеми на хората няма как да бъдат решени нито с един закон, нито с два, нито с три. Но е важно да стартира реформата и аз твърдя, че вече е стартирала.