НОВИНИ

Майките ще получават 50% от обезщетението, ако се върнат по-рано на работа

Нов вид обезщетение ще насърчава майките да се връщат на работа по-рано. Те ще могат да получават заплата и половината от майчинството, ако прекратят отпуска си преди детето да навърши 1 година. Промените, които бяха приети в края на миналата година, влизат в сила от първи юни.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
08:54, 20.05.2017
6852
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Майките могат да избират - да си останат вкъщи, за да гледат детето или да се върнат на работа преди то да навърши една година, и да получават заплата и майчинство наполовина.

Анета
"Чисто финансовия - ако няма друга възможност семейството, може би е добре за такива семейства. Но ако може да си позволи да си гледа детето, мисля че това е най-доброто за детето. "

Средният размер на майчинството, през миналата година е бил почти 482 лева. Според работодателите, мотивирането на майките да съкратят отпуска си за отглеждане на дете ще реши проблема с недостига на кадри на трудовия пазар. Ще помогне и на жените да не губят квалификацията си.

Томчо Томов - Българска стопанска камара
"Да не се откъсват за по-дълъг период, тоест да развиват своята кариера, уменията си в средата за работа, която са си избрали. "

Синдикатите смятат,че стимулите дават повече възможности на майките, но се съмняват, че към тях ще има голям интерес.

Ваня Григорова - КТ "Подкрепа"
"Какъв е проблемът на майките и защо не се връщат на работа. Не защото са мързеливи, не защото искат да седят в кухнята. А защото няма къде да дадат децата си, за да се грижи някой адекватно за тях. "

През 2016-та е отпуснато майчинство на над 72 хиляди жени. Повече от 1600 са се върнали на работа преди детето им да е навършило една година. Прогнозите са, че заради стимулите през 2017-та броят им ще надхвърли 2 хиляди, а очакваният финансов ефект за НОИ е около 2 милиона и 500 хиляди лева.

Даниела Асенова - директор "Осигуряване и крактосрочни плащания", НОИ
"От една страна прихода от участието на майките в трудовия процес, чрез дължимите вноски върху възнаграждението, което получават. И от друга страна намалените разходи под формата на парично обезщетение за бременност и раждане. "

Майките, които искат да се върнат на работа по-рано, трябва да подадат декларация при работодателя си след 16-ти юни.

Даниела Асенова - директор "Осигуряване и крактосрочни плащания", НОИ

"Това е отпуск от 135 до 410 дни , който по преценка на майката може да се позлва , колкото пъти иска."

Повечето майки се връщат на работа, след като детето навърши 10 месеца, допълват от НОИ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да предпазим банковите си карти от измамници?
Как да предпазим банковите си карти от измамници?
Нова мания в социалните мрежи- селфи след развод
Нова мания в социалните мрежи- селфи след развод