НОВИНИ

Майките ще получават обезщетение от 1 юни за ранно връщане на работа

От 1 юни влиза в сила нова възможност за получаване на пари за майчинство. Жените, които изберат да се върнат на работа след 135-ия ден от раждането на детето им до навършването му на 1 годинка, ще получат 50% от обезщетението, което им е отпуснато, съобщиха от Националния осигурителен институт. Така на практика те ще получават заплата и половина.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Аксения Ангелова
17:00, 30.05.2017
5489
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Милена е в майчинство от няколко месеца. Тя не възнамерява да се връща скоро на работа, докато детето ѝ не навърши две годинки.

Милена:
“Смятам, че е редно майчинството да си бъде майчинство, тоест да си издържи поне до втората година, разбира се, нали вече децата стават по-самостоятелни. Смятам, че каузата да бъдеш родител е по-важна от това да се върнеш по-рано на работа.”

От Националния осигурителен институт съобщават, че през последните години не са много майките в Благоевградска област, които са прекратили отпуска за отглеждане на дете до 2 години и са решили да се върнат на работа.

Величка Мангурева, старши експерт по осигуряването към Националния осигурителен институт в Благоевград:
“Предвид икономиката ни в нашата страна, на каква заплата са осигурени, какво получават, пък и грижата към децата също. Всяка млада майка и която и да е, набляга на доброто отглеждане на детето си.”

От Националния осигурителен институт предвиждат с новата промяна в Кодекса за социално осигуряване повече жени да се върнат на работа, преди да изтече майчинството им.

Величка Мангурева, старши експерт по осигуряването към Националния осигурителен институт в Благоевград:
“Тези майки, които са осигурени на висок осигурителен доход или заемат някаква ръководна длъжност, или пък градят някаква кариера, тези майки се завръщат по принцип с по-високо възнаграждение.”

Всяка майка, която желае да се върне на работа още през първата година от платения отпуск за отглеждане на дете, трябва да подаде декларация до работодателя си след 1 юни, за да се възползва от обезщетението, казаха от Националния осигурителен институт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пускат предсрочно двама от групата на Наглите
Пускат предсрочно двама от групата на "Наглите"
След Консултативния съвет при президента: Ускоряват модернизацията на армията
След Консултативния съвет при президента: Ускоряват модернизацията на армията