НОВИНИ

Майските събития да не се политизират, призова Лютви Местан

От каолиновското село Пристое лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан призова майските събития от 1989 г. да не се политизират и партизират.

bnt avatar logo
от Репортер: Здравка Русева
18:45, 22.05.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Според Лютви Местан саможертвата на тези хора е била в името на демокрацията. Пред паметните плочи на загиналите през май 1989 г. в селата Кус, Тодор Икономово, Пристое и Климент членове и симпатизанти на партията поднесоха цветя.

Лидерът на ДОСТ припомни, че още преди две години от стадиона в село Пристое е отправил призив, майските събития да влязат в официалния календар на страната. Фактът, че подновява искането е доказателство, че е истински убеден в нуждата от подобно честване.

Лютви Местан опредeли събитията от преди дни в Джебел като стратегическа грешка на бившата си партия, която е допуснала да помрачи празника на града.


;
Лютви Местан, председател на ПП ДОСТ: Саможертвата на тези хора не беше само дори за естествените права на турското и мюсюлманското малцинство за правото ни на име и религия. Тяхната саможертва беше в името на българската демокрация и на българската свобода. Тези събития не са монопол нито на ДПС, нито на която и да е друга политическа сила. Призивът ни е занапред 22 май да се отбелязва като празник на българската демокрация, да влезе в официалния календар на Република България и саможертвата на тези хора да се почете с подобаващ държавен протокол.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Докъде ще стигне крайнодесният бунт на австрийците?
Докъде ще стигне крайнодесният бунт на австрийците?
Колоездачи и певци в надпревара за празника на Габрово
Колоездачи и певци в надпревара за празника на Габрово