НОВИНИ

Майстор-пекар от Пловдив патентова нови два вида хляб

Майстор-пекар от Пловдив патентова два нови вида български хляб. Изделията му вече са на пазара след година опити и избор на специални брашна. На новите български хлябове майсторът дава имена в чест на древния Пловдив.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив ​Галена Паскова
11:38, 17.12.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Георги Лефтеров кандидатства за европейски патент за рецептура за занаятчийските си хлябове. Идеята му е патентът да защити и географското означение на изделията, които се правят в Пловдив.

Георги Лефтеров - майстор-пекар: Два хляба съм направил, единият тъмен хляб, в който има шест вида тъмни брашна, включително брашно от лимец, от ечемик, малко просо, ръж, пълнозърнесто пшенично брашно. Вторият хляб е белият хляб, бял хляб, който е направен от видове пшеница, които виреят именно на Балканския полуостров.

Закваската за пълнозърнестия хляб е от ферментирал мед, а за белия - стафиди, като от значение е и дългото втасване. Според майстора Георги Лефтеров, във всяко от изделията има и доза суеверие. Казва, че наименованията на хлябовете са реверанс към историята на Пловдив.

Георги Лефтеров - майстор-пекар: Тъмният хляб се нарича Пулпудева, а белият хляб - Евмолпия, Евмолпийски.

Символика има и във вида на хлябовете, които ще бъдат защитени от европейския патент до месеци, след приключване на процедурата.

Георги Лефтеров - майстор-пекар: Белият хляб "Евмолпия", той е нарязан по много интересен начин на външен вид, едни малки квадратчета, което означава камъните старите, на които стои целия нашия град.

Пълнозърнестият "усмихнат" хляб, както Георги Лефтеров го нарича, изобразява хълмовете на Пловдив със седемте си странични разреза. Майсторът е решил да представи новите си изделия и на състезание.

Георги Лефтеров - майстор-пекар: Имаме желание да направим първото такова състезание за занаятчийски хляб и за да може хората на място да казват кой хляб е по-добър.

Фестивалът на хляба ще се проведе през май следващата година в Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Обучение на ромски деца в Кюстендил
Обучение на ромски деца в Кюстендил
​Уникални играчки за елха направиха деца и родители в Батак
​Уникални играчки за елха направиха деца и родители в Батак