Мъж от Пловдив гледа десетки кози в двора си. Съседите му недоволстват от непрестанната миризма и настояват Паун Даракчиев да изведе животните извън града. Жителите на квартала са подавали няколко пъти жалби в кметството на район „Западен“, но без...

Мъж от Пловдив гледа десетки кози в двора си. Съседите му недоволстват от непрестанната миризма и настояват Паун Даракчиев да изведе животните извън града. Жителите на квартала са подавали няколко пъти жалби в кметството на район „Западен“, но без резултат. Екип на БНТ2 провери позволява ли общинската наредба за опазване на околната среда да се гледат толкова животни в градски условия?

Д-р Спасов и съпругата му са най-близките съседи на Паун Даракчиев. Мъжът гледа кози в двора си повече от 20 години.

„Миризма, мръсотия, тия кози скачат поколите, фекалии, урина навсякъде, малките деца излизат, играят“, каза д-р Пламен Спасов.

„Един човек тормози 40-50 човека и не можем да се разберем с него. Трябва ли да се саморазправяме“, каза Людмила Спасова.

Семейството няколко пъти е подавало жалби в районното кметство. Към последната е прикрепена и подписка на живеещите в квартала.

„Настояваме да се махнат тия кози. Доколкото сме запознати със законодателството, имат право да гледат до три кози в крайните квартали, но това изобщо не се спазва“,   каза д-р Пламен Спасов.

От район „Западен“ признаха, че наредбата за опазване на околната среда на община Пловдив допуска отглеждането на не повече от три дребни животни в едно стопанство. В момента Общинският инспекторат проверява случая.

„Ако не е изряден глобата е от 150 до 1 000 лева, при втори случай е от 1 000 до 10 000 лева“, каза Георги Георгиев - заместник- кмет на район “Западен“.

От кметството заявиха,че са изпратили и сигнал до Агенцията по безопасност на храните, които да проверят дали отглежданите животни са регистрирани. Екипът ни направи опит да говори с Паун Даракчиев, който обаче не пожела да застане пред нашата камера.