2-годишно мече слезе до туристически комплекс в Сопот. Животното е било заснето от охранителните камери на лифта да се разхожда и да плува в басейна, който вече е затворен за посетители. На кадрите се вижда още, как мечето е било изкушено от витрините със сладолед и се опитва да си открадне от лакомствата.

Освен да плува в басейна, на кадрите се вижда и как мечето е изкушено от витрините със сладолед в комплекса и се опитва да си открадне от лакомствата.

Александра Емилова - представител на туристически комплекс: Къпе се в единия и в другия басейн, сами виждате от кадрите че тя се забавлява.

Мечето е идвало няколко пъти в комплекса, но не е нанесло щети по материалната база. Собствениците са изпратили петиция до земеделското министерство и до екоминистерството с молба животното да бъде заловено и преместено на благоприятни за него условия, а не да бъде отстреляно.

Александра Емилова - представител на туристически комплекс: Да се контролира сечта на горите, което неимоверно води животните ниско долу, така и да може самите животни да намират по-лесно и достъпно храна, за да могат да оцеляват.

От горското стопанство в Карлово казаха, че ако получат разрешение ще пристъпят към залавяне и упояване на животното, за да може след това то да бъде транспортирано на друго място на територията на Национален парк "Централен балкан".

Златю Кличев - директор на Държавно горско стопанство - Карлово: Популацията е свръх висока вече на мечка. Първо не стига територия на мечки и второ храна, но наистина ловните дружинки постоянно засичат мечки.

Вече има постъпили десетки жалби и сигнали за посегателства на пчелни кошери и домашна продукция от мечки. Преди десетина дни същото мече беше забелязано и до първите къщи в Сопот от младо момче, което се прибирало на път към вкъщи.