НОВИНИ

Мечка-художник със собствена изложба във Финландия

Талантливият Джусо, откри мероприятието "Силни и нежни докосвания" в Хелзинки във вторник. 400-килограмовият хищник използва тялото и лапите си, за да създаде красиви и уникални картини.

bnt avatar logo
от БНТ
08:29, 18.01.2017
Чете се за: 00:33 мин.
Още

Джусо, 400-килограмовият мечок от центъра за животни Кусамо, не се нуждае от много, за да бъде щастлив. Боя, шперплат и хартия са достатъчни, за да го вдъхновят.

Паси Яанти, пазач на Джусо: "Джусо рисува само когато той пожелае. Ако се опитаме да го накараме насила, отказва да прави каквото и да било. Той работи в собственото си време, когато го оставим сам."

Изложбата, наречена "Силни и нежни докосвания" отвори врати във вторник, а посетителите могат да се насладят на 11 от произведенията на мечока.

Други 15 от неговите картини вече са намерили своите притежатели, а печалбите от над осем хиляди евро ще отидат за подпомагане на неговия дом Кусамо.

Джусо не се нуждае от специални четки или палитри - достатъчна му е собствената му козина, която е и оригиналния подпис в част от произведенията.

Неизменна част от неговото изкуство са и лапите му, които са се превърнали в любимия художествен инструмент на мечока.

Докато артистите от човешки произход обикновено присъстват на откриването на изложбите си, този художник предпочете да се наслади на заслужен зимен сън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манол Генов: Трябва да започне война с бедността
Манол Генов: Трябва да започне война с бедността
Йорданка Фандъкова нареди да започне извозване на снега в столицата
Йорданка Фандъкова нареди да започне извозване на снега в столицата