НОВИНИ

Как да разберем дали купуваме чист български мед?

Цената на меда от тазгодишната реколта скочи с 20 % заради високата смъртност при пчелите. От браншовите асоциации твърдят, че употребата на пестициди води до загуба на пчелни семейства. Според пчеларите, около 1/3 от продуктите на пазара у нас нямат необходимите качества, защото се смесват с украински и китайски мед, който има по-лоши показатели.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:33, 15.08.2017
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Изключително висока смъртност при пчелите се наблюдава през последните месеци у нас.Това съобщи в Сутрешния блок на БНТ Николай Куманов, председател на Федерацията на българските пчелари.

По думите му загубата на пчелни семейства на много места е около 60 на сто, а в някои райони в Русенско достига и 100 %. Затова и добивите са по-малко, а медът поскъпна с около 2 лв. за кг.

Докато цените на дребно растат, тези на едро не са се променили. Дори има тенденция на лек спад заради вноса на китайски и украински мед, който е с по-лоши показатели.

Николай Куманов, председател на Федерацията на българските пчелари: Европейската комисия разреши безмитен внос на китайски и украински мед и това рефлектира веднага.

Българският, румънският и сръбският мед са най-качествени от целия свят заради разнообразната растителност... Много от страните, които купуват от нас мед, предимно Германия, го използват за овкусяване на внесен от тях от Китай и Украйна мед.

Румен Милев - председател на Асоциацията на преработвателите и търговците на пчелни продукти: Ние не сме привърженици на този безмитен внос от Украйна, защото удря по цените на едро на пчелния мед в България. Това затруднява българските пчелари, това затруднява и нас като преработватели и търговци, защото изпитваме остра конкуренция от евтиния украински мед в ЕС. По качество украинският мед е сходен на българския слънчогледов мед и много от контрагентите ни предпочитат да платят една цена с половин евро по-ниска, отколкото за българския мед, при сходни качества на украинския с българския слънчогледов.

Как да разберем дали купуваме чист български мед или смесен с китайски или украински. Според специалистите, когато медът е смес, по закон това задължително трябва да е записано на етикета. Така че прочетем ли подобен текст, това автоматично означава, че купуваме смесен мед.

За да сме сигурни, че медът е истински - най-добре е да го купуваме от познат пчелар, но това не винаги е възможно.

Николай Куманов, председател на Федерацията на българските пчелари: В домашни условия най-лесно може да се установи дали е истински или не, като от меда се вземе една лъжичка и се разтвори във вода. Колкото по-бавно се разтвори, толкова неговата консистенция е по-хубава... Ако се разтвори във водата за 10 - 15 сек., със сигурност не е истински мед.

В Европейската седмица на пчелите, експерти в Брюксел коментираха, че 30% от меда, който се предлага на пазара, няма необходимите качества.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпускарският сезон удари сериозно търговията
Отпускарският сезон удари сериозно търговията
Разкриха огромна раннохристиянска базилика в полето на Кермен
Разкриха огромна раннохристиянска базилика в полето на Кермен