НОВИНИ

Майката на обезглавен от джихадисти мъж, в интервю за БНТ: "Чувствахме се сами"

Международна конференция под егидата на ЮНЕСКО, насочена към свободата и сигурността на медиите, събра в Париж над 140 топ журналисти и ръководители на медии от цял свят. Те поискаха медийните асоциации, неправителствените организации и правителствата във всички държави да работят заедно в името на повече сигурност и върховенство на закона при работата на журналистите в риск.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:49, 05.02.2016
Чете се за: 01:56 мин.
По света

По-всеобхватно законодателство, което да гарантира, че всеки, който посегне на журналист по време на неговата професионална работа, ще бъде разследван с цялата строгост на закона и ще получи тежко наказание - тази теза обедини всички участници в дискусията.

Майката на обезглавения от джихадисти британски журналист Джеймс Фоули изрази в специално интервю за "По света и у нас" огромното си разочарование от факта, че като репортер на свободна практика Фоули не е получил необходимата подкрепа.

Даян Фоули - майка на обезглавения британски журналист Джеймс Фоули: "Мисля, че това е един от най-големите проблеми когато си журналист на свободна практика или пък част от семейството му. Нямаш подкрепата на журналистическото общество или голяма медия зад гърба си и дори на правителство. Чувствахме се буквално сами".

В онази ситуация всяка държава спасяваше заложниците си журналисти поединично и точно това трябва да се промени, категорична е Фоули.

Даян Фоули: "Затова едно от нещата, които фондацията, която основах на името на моя син прави в момента, е да разясни необходимостта от повече сътрудничество между западните държави, журналистическите организации и неправителствения сектор. Всички заедно срещу терора".

БНТ: "Като журналист с толкова богат опит на работа в риск, какво според вас трябва да бъде направено в най-близко бъдеще за да може журналистите в риск да работят действително в по-сигурна среда"

Кристиан Аманпур - шеф на международните кореспонденти в CNN и посланик на добра воля към ЮНЕСКО за свободата и сигурността на медиите: "Всички колеги, които поемат този риск са наясно, че е неизбежен. Но моето мнение е, че ужасът с бруталното отвличане и дори убийства на журналисти може да бъде предотвратен с общите усилия на всички, срещу онези правителства, които нямат респект към свободата на словото, които не атакуват със силата на своите закони, които нямат независима съдебна система, които не гарантират справедлив съд за виновните".

Едва 10 % от случаите с похитени журналисти са били разследвани, посочиха още Аманпур и Ирина Бокова.

Зейнаб Бадауи - журналист в ВВС: "Рисковата среда, в която отиваме да работим много често не зависи от самите нас. Шефовете ни са тези, които решават. Затова и те, и всички останали институции трябва да застанат заедно в защита на нашето право на сигурност на работното място. Знаем, че не можем да елиминираме риска, но можем поне да го сведем до минимум".
Ирина Бокова - генерален директор на ЮНЕСКО: "Това, което ние отчитаме в нашата работа днес е, че за последните 10 години 675 журналисти са загинали, били са убити. Само за миналата година 105 са загубили живота си в конфликтни зони и искаме ЮНЕСКО да е лидер в системата на ООН за осъществяване на един специален план, който ние предложихме за сигурността на журналистите".

С бурни овации пък залата посрещна разработената от екипа на екс външния ни министър Соломон Паси идея за по-широко навлизане на високите технологии в помощ на повече сигурност за журналистите.

Соломон Паси: "Това е мобилна апликация, която седи на смартфон за SOS. В момента, в който някой човек стане жертва или свидетел на престъпление и насилие той може да активира тази апликация, която автоматически прилага аудио, фото, видеа и GPS-сигнал".

Апликацията вече се използва пробно в Бомбай, Калкута и още няколко индийски градове с надеждата, че с необходимия сред тестовете ъпгрейд тя ще навлезе плътно в Европа и целия свят. А за ангажиране на CNN в тази кауза, Паси получи твърдата подкрепа на Кристиан Аманпур.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хляб с примеси
Хляб с примеси
Московски поиска стачкуващите да пропускат храна за  нашите превозвачи
Московски поиска стачкуващите да пропускат храна за нашите превозвачи