НОВИНИ

Медиите на българското малцинство в Сърбия са по-свободни

През последните две години медиите на българското малцинство в Сърбия са по-свободни и по-многобройни. Констатацията беше направена по време на кръгла маса, посветена на проблемите на етническите медии в западната ни съседка. Форумът в Босилеград беше организиран от БТА и от местното сдружение "ГЛАС".

bnt avatar logo
от Елица Иванова
19:12, 25.07.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Председателят на Културно-информационния център в Босилеград и главен редактор на списание "Бюлетин" Иван Николов коментира, че проблеми все още има и един от тях е отказът на достъп на местните медии до заседанията на общинския съвет.

Иван Николов - председател на КИЦ "Босилеград": Информация за това какво става на територията на общината, няма да ви я доставят.

Според медийния експерт доц. Георги Лозанов, трябва да бъде преодоляна ксенофобската страна на етническата и културната принадлежност на местните медии и общността като цяло.

доц. Георги Лозанов - медиен експерт: Това малцинство има трудната задача двойно да се интегрира. От една страна да се интегрира тук, защото са граждани на тази държава, от друга страна да запази културната си, националната си идентичност, свързана с България.

По време на форума за пореден път беше поставен и проблемът с разпространението на сигнала на Българската национална телевизия в Западните покрайнини.

Радко Влайков - посланик на България в Сърбия: БНТ като обществена телевизия трябва задължително да присъства в тези райони. Това е въпрос, по който ние работим със сръбската страна.

Преди три години в Босилеград БТА откри първият си пресклуб извън границите ни, и организира десетки форуми, посветени на проблемите на българите в чужбина.

Максим Минчев - генерален директор на БТА: "Подпомагане на българските медии за решаване на техните много сериозни въпроси в Западните покрайнини. Посоката, която политиците ни зададоха е ясна - тя е за пълна интеграция, както на Западните Балкани, така и на нашите сънародници в Сърбия в евроатлантическите структури.

Сред участниците в кръглата маса бяха представители на различни медии от Цариброд, Босилеград, Ниш и Буяновац.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изслушаха в НС социалния министър Бисер Петков за хода на реформите
Изслушаха в НС социалния министър Бисер Петков за хода на реформите
Дете пострада тежко, след като беше блъснато на тротоар в Сандански
Дете пострада тежко, след като беше блъснато на тротоар в Сандански