Медиите вече ще разкриват собствениците си. Депутатите приеха окончателно закона с вносители Делян Пеевски и група народни представители от ДПС за задължително депозиране на печатни и други произведения. Според вносителите задължението за разкриване на действителните собственици на вестници, онлайн медии, радиа и телевизии, ще доведе до прозрачност на медийния пазар.

До 30 юни всяка година доставчиците на медийни услуги вече ще са задължени да подават декларация, с която посочват действителните си собственици. Декларацията трябва да съдържа информация и дали собственикът заема публична длъжност.

От БСП изразиха съмнение, че Законът ще доведе до реално изсветляване на собствеността на медиите.

Антон Кутев, зам.-председател на ПГ "БСП за България": За мен това е един опит да се работи върху изсветляването на медиите, който има по-скоро друг характер и има според мен по-скоро друга цел. И целта е да се изсветли определен собственик на медии, който очевидно иска да докаже, че той не е монополист. Честно казано, всеки нормален прочит на тая работа казва, че той не е монополист и това е ясно. Не виждам защо този медиен трик трябва да минава през законодателството. Между другото - за първи път PR-акция се прави през законодателство.

В отговор един от вносителите на Закона, Йордан Цонев от ДПС, заяви:

Йордан Цонев, зам.-председател на ПГ на ДПС: Той не е опит за PR-акция на едно лице, а той е PR-акция на България и на медийната среда в България. Защото не може да се правят класации, които категорично не отговарят на свободата на словото в България - мястото, което е дадено на България, аз твърдя, че не отговаря. И много други журналисти, главни редактори, издатели го потвърдиха в свои публикации в медиите, в своя анализ по тоя повод.

Приетите днес промени се отнасят и за разпространителите на периодични печатни произведения, които също ще трябва да разкриват собствениците си.

Депутатът Делян Пеевски се оттегля от активна издателска дейност

Депутатът Делян Пеевски се оттегля от активна издателска дейност

Депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви в изявление до медиите, че се отказва от сделката за купуването на "Телеграф Медиа" от страна на "Ню имидж медиа"...