НОВИНИ

В 23 града медици от общински болници излизат на протест

Лекари и медицински сестри от общински болници в 23 града у нас излизат на протест заради финансовите проблеми на лечебните заведения. За 1 час медиците прекратяват работата си. Голяма част от общинските здравни заведения са в тежко финансово състояние и са изправени пред фалит.Болницата в Чирпан е една от тях - там е и нашият репортер Десислава Петкова.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
11:59, 15.01.2018
Чете се за: 01:01 мин.
Още

Персоналът на общинската болница в Чирпан току-що спря работа, като в 13 ч. ще я възобновят, предаде репортерът на БНТ Десислава Петкова. Протестът на медиците е подкрепен от стотици граждани на Чирпан, които се стекоха към центъра на града, за да окажат подкрепата си.

Множество общински болници са в тежко финансово състояние, като някои са на на ръба на фалита. Лечебните заведения работят с клинични пътеки от 2006 г., от когато минималната работна заплата се е увеличила три пъти, както и цените на лекарства и здравни консумативи.

д-р Неделчо Тотев, директор на болницата в Чирпан: Предварително бяхме обявили настояванията си, които сведохме до три, лесно изпълними неща.

Първото от исканията на медиците е да се осигури целева субсидия за общинските болници от 30 млн. от републиканския бюджет, а не от парите за здраве. Средствата ще компенсират отношението на държавата към общинските боници, допълни д-р Тотев. Те ще отидат за погасяване на просрочените задължения, заради които доставчиците отказват, както и за неизплатените суми на персонала.

Второто искане е цените на клиничните пътеки да бъдат актуализирани, както и да се изплатят надлимитните задължения на всички лечебни заведения. Става дума за онези клинични пътеки, които покриват масовата патология, с която общинските болници имат право да работят.

Третото искане на медиците е да се проведе спешен дебат на тема бъдещето на здравеопазването в България, допълни д-р Тотев.

Протестът на медиците се подкрепя и от Българския лекарски съюз.

;

Не само подкрепяме протестите, но и становището ни се припокрива с това на колегите ни, заяви пред камерата на БНТ д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС.

д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС: Години наред БЛС осветлява тези проблеми, говорим за тях и даваме становища, но нищо не се случва. 11 години цени на клинични пътеки не мърдат.

Министерството на здравеопазването отпусна 28 млн. лв. за общинските болници, като предстои и преразглеждане на цените на клиничните пътеки. Министерството ще окаже и еспертна помощ на общинските болници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Отвъд границите“: Когато на всеки кръстопът му трябва тишина
„Отвъд границите“: Когато на всеки кръстопът му трябва тишина
Започна делото за трагедията в Хитрино
Започна делото за трагедията в Хитрино