Нужни са законови промени, за да се увеличи броят на трансплантациите в страната. Трябва да се даде възможност на хората да заявяват, че са съгласни да бъдат донори след настъпване на мозъчна смърт, а не както е сега – да се декларира отказ. Това заявиха медици от русенската университетска болница "Канев".

Русе

Преди дни в Русе мъж след мозъчна смърт е станал донор на бъбреци на двама души. Това е станало и благодарение на роднините му, които са дали съгласие, обясни екипът, участвал в експлантацията.

Въпреки че човекът не е декларирал отказ, законодателството ни е такова, че информираното съгласие не е достатъчно. Според медиците това е една от пречките да се увеличи броят на трансплантациите, въпреки че в момента в страната 1 100 души чакат донорска ситуация. Както и по-добра информираност.

Д-р Красимир Теодосиев, анестезиолог в УМБАЛ "Канев": Да се въведе задължително здравно образование в училище. Ние искаме да променим мнението на хората.

Хората не трябва да се притесняват, че близките им могат да станат жертва на черно донорство.

Лидия Стефанова, началник на отделение "Анестезиология и интензивно лечение" в УМБАЛ "Канев": Вземайки орган от един човек, за да се присади, да се трансплантира на друг, трябва да се направят куп биологични проби, които да докажат, че съответния реципиент е съвместим.

Има протокол, който стриктно се спазва, категорични са русенските медици. По думите им, изискванията, поставени от Българската православна църква, са част от него, включително и за независима комисия.

Лидия Стефанова, началник на отделение "Анестезиология и интензивно лечение": Аз подозирам мозъчна смърт, но има други хора, комисия от рентгенолози, невролози, задължително анестезиолог, интензивисти, които на базата на образната диагностика доказват, че главният мозък няма кръвообращение.

За 8 години в русенската болница шест души са отказали техните близки да станат донори на органи и да помогнат на друг човек да живее. Затова, според русенските медици, спешно системата трябва да се промени.

Д-р Ненков: Смесен екип от ВМА и "Св. Екатерина" може да трансплантира бял дроб

Д-р Ненков: Смесен екип от ВМА и "Св. Екатерина" може да трансплантира бял дроб

У нас има готови екипи, които да могат да започнат белодробни трансплантации, но недостатъчността на донори ги поставя в ситуация, в която няма да мог...