Стачка на спешната медицинска помощ към болниците във Франция с искане за повече ресурси, по-добра материална база и по-високи заплати. Протестират поне 95 спешни отделения в редица градове, включително столицата Париж, откъдето преди три месеца тръгна недоволството. Медиците се събраха пред министерството на здравеопазването, докато Сенатът разглежда днес законопроект "Моето здраве 2022", внесен от ресорната министърка.

Предизвиквам госпожа министърът да върши нашата работа за 1700 евро на месец, заяви един от стачниците в Париж и отхвърли упреци в алчност. Искаме признание, средства, ресурси и край на съкращаването на броя легла, изтъкват недоволните.Основните синдикати подкрепиха протеста.

Линда - медицинска сестра в Тулон: Не можем да се реорганизираме и да приемаме два пъти повече пациенти всяка година с персонал, който сме имали преди 10 или 15 години.

Заетите в спешната помощ настояват правителството да разкрие допълнително 10 000 места за медицински сестри и помощен персонал в спешните отделения и за добавка от 300 евро на месец

Никола, санитар в спешно отделение в Париж: Мнозина идват при нас като единствена възможност, защото нямат социална осигуровка. Всички социално слаби в страната идват в спешното и ние трябва да се справяме сами.

Спорът продължава вече три месеца. На среща на 25 май в министерството спешните медици са получили единствено предложение за пребоядисване на стените и за повече допълнителни часове, но не и за увеличение на заплатите, оплакват се присъствали на разговорите.