НОВИНИ

​Медици срещу здравната реформа

Общопрактикуващи лекари от страната започнаха ефективни поетапни протести срещу готвените законови промени, които трябва да влязат в сила от 1 април. Джипитата недоволстват, че административната им работа ще се увеличи двойно и се заканиха, че протестът няма да спре, докато исканията им не бъдат чути. Протести имаше в Кюстендил, Разград, Велико Търново и Ямбол.

Вера Александрова
от Вера Александрова екип на "По света и у нас"
17:05, 28.03.2016
Чете се за: 01:14 мин.
Още

Общопрактикуващите лекари в Разградско затвориха кабинетите си в 9 сутринта и се събраха пред сградата на бившата поликлиника. Те обвиняват здравното министерството в дезинформация и отказ от диалог. Опасяват се, че броят на предвидените диспансерни прегледи ще бъде намален.

Смятат, че с въвеждането на пръстови отпечатъци ще се извият дълги опашки пред кабинетите, а изискването в почивните дни пациентите да бъдат пренасочени към спешните центрове, ще лиши хората от селата от адекватно обслужване.

д-р Иванка Николова, личен лекар: Аз съм си дала телефона в джоба, 24 часа съм на разположение на моите пациенти и никакъв проблем нямаме, а сега ни лишават от това, той ще дойде ще ми чукне на вратата а аз ще му кажа нямам право да те преглеждам защото работното ми време е до 3, какво е това?!

Пред поликлиниката в Кюстендил се събраха лични лекари от региона и обявиха, че днес няма да работят с пациенти. Нуждаещите се от медицинска помощ, трябваше да се обръщат към специалисти в дежурните кабинети в Кюстендил и Дупница. Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари каза, че ефектът ще е много по-голям, ако лекарите имат свобода да вършат работата си, без ограничения.

доц. Любомир Киров - председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България - На нас ни е дошло до гуша. Ползвам възможността да се обърна директно към премиера... Когато спряга и говори за едни милиони - 200, 300, 400, нека знае, че нашия бюджет е доста по-малко от тези милиони и ние нямаме нищо общо с тях.

Във Велико Търново общопрактикуващи лекари се събраха на символичен протест и обявиха, че чашата на търпението им вече е преляла.

д-р Зинаида Върбанова, личен лекар: Много е бумащината при нас, ние нямаме време да си преглеждаме пациентите. Никой не ни пита нас, как работим, помагаме ли, спасяваме ли. Нашата работа се отчита по документи.

Джипитата от Ямбол настояват стария рамков договор да продължи да действа, докато не бъде подписан нов.

д-р Свобода Орфани: Политиката е разделяй и владей, да настройват колегите от Спешен център, че ние ще оставяме болните и те ще ги поемат, няма такова нещо. Ние поемаме амбулаторно болни, т. е. те не са спешно болни... Проблемите са общи, ние стачкуваме за болните, ние не стачкуваме за нашите заплати.

Ямболските лекари решиха от утре да стачкуват ефективно през целия ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима младежи загинаха при катастрофа край Червен бряг
Трима младежи загинаха при катастрофа край Червен бряг
Колко струват интересните подаръци?
Колко струват интересните подаръци?