НОВИНИ

Медицински екипи и спасители по варненските плажове

За безопасността на туристите по плажовете във Варна и курортите се грижат не само спасителите, но и медицинските екипи. От 1-ви юни до 30-ти септември в района работят 27 здравни пункта. До края на летния сезон са осигурени и три реанимационни автомобила.

bnt avatar logo
от Елена Георгиева
21:09, 01.06.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

58 души са разпределени в медицинските пунктове, които ще работят от 8 до 18 часа. В екипите влизат лекари-реаниматори, фелдшери, медицински сестри и шофьори. Всички са преминали и курсове за оказване на помощ при водни инциденти.

д-р Ирена Хаджийска: Работим в екип с водноспасителна служба, комуникацията е бърза, директна, спасителите звънят директно на съответния лекар или на дежурния медицински служител на плажа. До 4-тата минута екипът с реаниматор успява да стигне до водния инцидент.

Медицинските пунктове, които са ремонтирани от концесионерите, а на места са изградени нови, са оборудвани с необходимите медикаменти и апаратура. Повечето медицински служители с дългогодишен опит на плажа препоръчват на туристите да спазват указанията, написани на спасителените вишки.

Георги Есов - старши спасител: Те трябва да знаят, че при жълт флаг с повишено внимание се плува и се ограничава тяхното плуване до района на нашите шамандури, при червен флаг е абсолютно забранено влизането в морето.

Миналата година спасители и медици са оказали помощ на над 90 души. За сигурността на почиващите на варненските плажове ще се грижат 42-ма спасители, а комфортът да има достатъчно сянка се осигурява от концесионерите.

И тази година чадър и шезлонг струват общо 10 лева. И тази година остава в сила изискването свободната зона на плажовете да е 50 процента от общата площ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учителски протести в съседна Румъния
Учителски протести в съседна Румъния
Рози на завоя
Рози на завоя