НОВИНИ

Медицинските бележки на учениците вече ще се заплащат

Медицинските бележки, които личните лекари издават на учениците след преглед, вече се заплащат. Сумите са от 1 до 5 лева. Личните лекари предприемат тази мярка в знак на протест срещу постоянно нарастващия обем документи, които се налага да обработват. Издаването на медицинска бележка не е услуга, която се заплаща от Здравната каса. Много често родителите на ученици прибягват до нея без основателна причина, смятат медици от Варна.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
19:20, 09.10.2017
10185
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Извинителната медицинска бележка вече ще съдържа идентификационния номер на лекаря, който я издава и кода на заболяването. Целта е да се ограничи издаването на фалшиви медицински бележки и да се намалят отсъствията на учениците от училище. За личните лекари обаче промените означават много допълнителна работа.

Д-р Каролина Златева: Това допълнително е свързано с издаването на амбулаторен лист, с подпис на родителя. Всичко това го пазим на хартия, до 3 години сме длъжни да пазим амбулаторните листи и други документи и е само една малка част от всички хартиени документи, които ние съхраняваме в кабинетите си.

Административните задължения на личните лекари нарастват, но не се заплащат от Здравната каса.

Д-р Каролина Златева - семеен лекар: Така ние, като едни търговски дружества, можем да формираме цена. Всеки лекар си преценява сам. Някои лекари могат да вземат пари за бележката, някои могат и да не вземат.

Има родители, които одобряват мярката.

Иглика Никова: Това е необходимо, защото в днешно време се злоупотребява с бележките. И на мен ми се е случвало преди години, когато не се изискваше този начин на получаване на бележка - ако имаш някаква нужда или необходимост да отидеш някъде, може да си я извадиш.

Правилата за извиняване на отсъствията на учениците по семейни причини вече са много по-строги. Това обаче не намалява броя на фалшивите медицински бележки.

Д-р Каролина Златева: Става въпрос за една категория родители, които искат да си освободят децата от училище не поради заболяване, а поради почивка, поради някакви съвместни дейности в семейството и много често прибягват към нас за бележка.

Председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари във Варна д-р Светлин Митев заяви, че единственото решение на проблема е да се премине към електронно здравеопазване, което да облекчи работата на личните лекари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меркел: Споразумяхме се за ограничаване на притока на мигранти до 200 000 души
Меркел: Споразумяхме се за ограничаване на притока на мигранти до 200 000 души
Ремонтът пред НДК ще бъде завършен през ноември
Ремонтът пред НДК ще бъде завършен през ноември