НОВИНИ

Медицинските сестри и акушерките ще могат да разкриват самостоятелни кабинети

Те ще имат право да извършват и манипулации в домашни условия при необходимост. Промяната беше одобрена от здравна комисия в парламента.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
12:13, 23.02.2020
7263
Чете се за: 00:52 мин.
Още

И сега медицински сестри посещават пациенти по домовете за различни манипулации.

Галя Миткова - медицинска сестра: Хората имат нужда от услуга вкъщи. Болницата си свършва работата, каквото може да си свърши като лечение, но следоперативният период, следболничната грижа е много важна.

Медицински сестри за домашно посещение в момента се намират трудно. Имало и сайтове, които предлагат мними специалисти. Очаква се проблемът да бъде решен, след като сестри, акушерки, фелдшери и рехабилитатори получат право да разкриват самостоятелни практики.

Милка Василева - председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи: "Те могат да намерят правилния специалист, който най-често по лекарско предписание ще направи нужната услуга. И ще получи здравен съвет, какъвто е най-добре да бъде от здравен специалист, а не от интернет".

Лекарският съюз подкрепя промяната. Но иска осъвременяване на наредбата, от която зависи какви манипулации могат да правят сестрите.

д-р Иван Маждаров - председател на БЛС: За да регламентира нещата, които се допускат за извършване от сестрите без да нарушаваме правата или застрашаваме по някакъв начин пациентите.

Не е ясно кой ще финансира разкриването на практики по здравни грижи.

Милка Василева - председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи: Необходима е и една наредба от Министерството на здравеопазването - кой точно ще има право да открива такива практики. Защото съгласете се - един току-що завършил специалист по здравни грижи не е в състояние. Няма нужния професионален опит и компетенции да оказва домашни грижи.

Услугите на сестрите няма да се поемат от Здравната каса. Предстои депутатите да гласуват законодателните промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще изглежда видеото към българската песен за Евровизия?
Как ще изглежда видеото към българската песен за Евровизия?
Георг Георгиев определи непровеждането на Луковмарш като историческо събитие
Георг Георгиев определи непровеждането на Луковмарш като историческо събитие