НОВИНИ

Медицинските специалисти излязоха на втори национален протест

Професионалистите по здравни грижи излязоха на втори национален протест. Преди минути те блокираха площада до църквата "Света Неделя", където е Министерството на здравеопазването.

bnt avatar logo
от БНТ
16:16, 21.03.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Те искат по-високи заплати и промени в Закона за съсловните организации. До недоволството се стигна въпреки, уверенията на здравния министър, че голяма част от 30 милиона лева, които кабинетът отпусна извънредно на областни и общински болници ще отидат за увеличение на възнагражденията.

;

Протести има в над 40 града на страната. С медицински специалисти от Кюстендил се срещна омбудсманът Мая Манолова, която ги подкрепи и заяви ,че ще бъде с тях докато исканията им не бъдат изпълнени.

В Кюстендил те се включиха националния протест, с искане за по-достойни условия на труд и заплащане. Исканията на протестиращите медицински сестри, акушерки и лаборанти са възнагражденията за всички специалисти по здравни грижи да бъдат равни поне две минимални работни заплати, регламентирани правила за допълнителните възнаграждения и допълнително заплащане за положен нощен труд.

;

В София протестът започна преди час. Недоволните се събраха пред здравното министерство и се заканиха да разпънат палатка. Заявиха, че ако не получат увеличение на заплатите обмислят ефективни протести, което означава, че ще спират работа. Организаторите се заканиха да протестират всеки ден.

;

Според националния омбудсман Мая Манолова проблемите са трупани във времето и трябва да бъдат решени. Тя посочи, че вчера е била заедно с представители на протестиращите, при министъра на здравеопазването, където е начертан план за решаването на проблемите.

Мая Манолова, национален омбудсман: Това, с което ще се започне незабавно е изготвянето на правила на методика на формиране за възнагражденията на медицинските специалисти.Това, за което те настояват, е да има минимална стартова заплата, така или иначе трябва да бъдат променени медицинските стандарти, клиничните пътеки, в които да се остойности сестринския труд.

Омбудсманът Мая Манолова заяви още ,че трудът на медицинските сестри е подценен ,а заплащането унизително.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътна полиция предупреждава за временни трудности при регистрация на автомобили
Пътна полиция предупреждава за временни трудности при регистрация на автомобили
Спецпрокуратура протестира мярката от 500 000 лв. за Миню Стайков
Спецпрокуратура протестира мярката от 500 000 лв. за Миню Стайков