Професионалистите по здравни грижи излязоха на втори национален протест. Преди минути те блокираха площада до църквата "Света Неделя", където е Министерството на здравеопазването.

Те искат по-високи заплати и промени в Закона за съсловните организации. До недоволството се стигна въпреки, уверенията на здравния министър, че голяма част от 30 милиона лева, които кабинетът отпусна извънредно на областни и общински болници ще отидат за увеличение на възнагражденията.

© БГНЕС

В София протестът започна преди час. Недоволните се събраха пред здравното министерство и се заканиха да разпънат палатка. Заявиха, че ако не получат увеличение на заплатите обмислят ефективни протести, което означава, че ще спират работа. Организаторите се заканиха да протестират всеки ден.

© БГНЕС

Протести има в над 40 града на страната. С медицински специалисти от Кюстендил се срещна омбудсманът Мая Манолова, която ги подкрепи и заяви ,че ще бъде с тях докато исканията им не бъдат изпълнени.

В Кюстендил те се включиха националния протест, с искане за по-достойни условия на труд и заплащане. Исканията на протестиращите медицински сестри, акушерки и лаборанти са възнагражденията за всички специалисти по здравни грижи да бъдат равни поне две минимални работни заплати, регламентирани правила за допълнителните възнаграждения и допълнително заплащане за положен нощен труд.

Според националния омбудсман Мая Манолова проблемите са трупани във времето и трябва да бъдат решени. Тя посочи, че вчера е била заедно с представители на протестиращите, при министъра на здравеопазването, където е начертан план за решаването на проблемите.

Мая Манолова, национален омбудсман: Това, с което ще се започне незабавно е изготвянето на правила на методика на формиране за възнагражденията на медицинските специалисти.Това, за което те настояват, е да има минимална стартова заплата, така или иначе трябва да бъдат променени медицинските стандарти, клиничните пътеки, в които да се остойности сестринския труд.

Омбудсманът Мая Манолова заяви още ,че трудът на медицинските сестри е подценен ,а заплащането унизително.