Национален протест на медицинските сестри. За втори път този месец те ще поискат увеличение на основната заплата до размера на две минимални за страната и еднакви възнаграждения за всички, независимо от вида на лечебното заведение, в което работят. Въпреки обещанията на здравния министър, че увеличение на заплатите ще има от 1 април, и днес медицински сестри от цялата страна сложиха сини лентички в знак на протест срещу условията, в които работят.

Вчера здравният министър Кирил Ананиев се срещна с техни представители и показа актуални данни за размера на заплатите им в държавните и общински болници. Числата показват, че у нас липсват единни правила за формиране на възнагражденията на медицинските специалисти.

Затова от ресорното ведомство предлагат да разработят нова методика до месец. Сестрите не останаха доволни. И се заканиха да протестират ежедневно.

"На практика срокът, който бяхме поставили на министъра, не доведе до никакво решение на нашите проблеми. Единственото нещо, за което се разбрахме (с Министерство на здравеоопразването - б.р.), да се срещнем с екип на министерството, да направим едни методики за разпределение на работните заплати и да видим какво ще стане, но нищо конкретно", коментира една от протестиращите сестри.

Искането на протестиращите е работната заплата да е в размер на две минимални възнаграждения.

"Борим се за закон на съсловните организации, който ще защитава правата на хората, които работят в тези структури", добавиха протестиращите.

Според тях законът за съсловните организации трябва и може да се промени. Сестрите добавиха, че това е необходимо да се случи в парламента, ако "искат да останат здравни специалисти, акушерки, медицински сестри, лаборанти и рехабилитатори в България".