НОВИНИ

Медицинските сестри от Добричката болница искат по-високи заплати

Медицинските сестри от Добричката многопрофилна болница излязоха на протестен митинг пред сградата на здравното заведение. Те настояват за по-високи заплати. Зад исканията им застанаха лекари, пациенти и други медицински специалисти. Сестрите искат още да бъдат национално представени в колективното трудово договаряне.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
20:30, 27.10.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

От години в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич има недостиг на медицински сестри. Често те са принудени да работят в две отделения, за да се спази болничния график. Една от причините да не се задържат медицински сестри в болницата е ниското заплащане.

Диана Станкова - старша сестра на Хирургичното отделение в Добричката болница
Това е абсолютно недостатъчно заплащане – основна заплата в момента 500 лева. И да подчертая, че работя и на второ място – работя и в Спешно отделение, за да мога да заработя що-годе нормална за мен заплата.”

Голяма част от медицинските сестри напускат здравните заведения и предпочитат да работят в училища, детски ясли и градини, където няма дежурства, а почивните дни са гарантирани. В Центъра за спешна помощ в Добрич има 3 екипа вместо 4 заради липсата на кадри.

Севдалина Мирчева - старша сестра на Центъра за спешна помощ в Добрич
Колегите се чувстват несигурни. И малкото, които са останали да работят в Бърза помощ, вече мислят да напускат, защото условията на труд са много лоши.”

Много лекари подкрепят исканията на медицинските сестри.

д-р Николай Бекяров – невролог
Те са денонощно тука, обхватът е изключително голям – това е цяла област – Добричка област, и болницата е страшно натоварена. Липса на кадри, ниски заплати и атмосферата на труд е много, много напрегната.”

220 медицински сестри работят в Добричката многопрофилна болница, които не са достатъчно. Заради липсата на медицински кадри бяха закрити няколко отделения. В същото време младите хора, решили да се посветят на хуманната професия, предпочитат да търсят реализация не у нас, а в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собственикът на „Амазон“ Джеф Безос стана най-богатият човек в света
Собственикът на „Амазон“ Джеф Безос стана най-богатият човек в света
Бойко Борисов на официално посещение в Босна и Херциговина
Бойко Борисов на официално посещение в Босна и Херциговина